Jarige toneelvereniging de Schijnwerper zorgt voor totaaltheater in Haastrecht

In misschien wel het mooiste theater van het Groene Hart, Theater Concordia in Haastrecht, vierde toneelvereniging De Schijnwerper deze week haar jubileum. De vereniging bestaat dit jaar vijftig jaar en dat wordt groots gevierd. In april werd daar al uitgebreid bij stilgestaan met een komische eenakter. Er is en boek en een overzichtstentoonstelling met foto’s en niet alleen dit weekend, aar ook op vrijdag 17 en zaterdag 18 november zetten de toneelspelers hun tanden in ‘Imperium der dieren’ onder regie van Egon van Enk. Het stuk is een bewerking van Jan ‘t Lam van het boek Animal Farm.

Animal Farm, geschreven door de Britse schrijver George Orwell en verschenen in 1945, is een allegorisch verhaal dat de opkomst en val van een groep boerderijdieren beschrijft die in opstand komen tegen hun menselijke overheersers. De dieren, geleid door de varkens, streven naar gelijkheid en rechtvaardigheid op de boerderij, maar uiteindelijk nemen corruptie en machtsmisbruik toe bij de varkens, die parallel lopen met de opkomst van totalitaire regimes in de echte wereld. Het verhaal biedt een scherpe kritiek op politieke systemen en menselijke zwakheden, en blijft een tijdloze allegorie over macht, manipulatie en de zoektocht naar ware gelijkheid.

Het inmiddels 78 jaar oude boek is nog steeds akelig actueel en het toneelgezelschap wist op verschillende momenten op vakkundige wijze de link te leggen naar gebeurtenissen en personages herkenbaar uit kranten en politiek. Hoewel het geen eenvoudig verhaal is om neer te zetten, zat spel goed in elkaar. Met de varkens in de hoofdrol werd de spanning van scene naar scene stevig opgebouwd. De jointjes rokende haan, de koe, het raspaard, het werkpaard, de geit en het schaap. Ze werden allemaal overtuigend neergezet, terwijl moederhond puffend een flinke roedel puppies op de wereld zette, die vanzelfsprekend al snel volledig getraind terugkwamen als imponerende lijfwacht Waf Waf van oppervarken en meedogenloze dictator Napoleon.

Inclusief een knorrend ‘delletje’ aan zijn zijde die als een ‘nieuwe en professionele Irma’ gebarentaal bleek te beheersen tijdens de persconferentie. De persoonlijke assistent van de dictator viel gedurende de hele avond geen moment uit haar knorrende rol. De wezens op lange benen, de mensen, die regelmatig bierdrinkend van opzij en achter langskwamen keken toe en begrepen maar niet hoe het kwam dat zij de macht waren kwijtgeraakt. De kostuums waren hilarisch en goed gekozen, hoewel de broeken van de mannen niet door iedereen in het publiek werden gewaardeerd. Maar dit laatste is slechts een klein detail.

Het perfecte gebruik van niet alleen het toneel, maar de hele zaal, het geluid, muziek, en lichteffecten viel op. En ook het pianospel en het koor dat volledig bestond uit kippen, zorgden op verschillende momenten voor kippenvel, waardoor de avond zonder meer totaaltheater genoemd kan worden.

Cultuur verbindt. Een kreet die vaak in beleidsnotities wordt aangehaald, vond dit weekend zijn levende bewijs tijdens de jubileumopvoering van ‘Imperium der dieren’ door de jarige toneelvereniging De Schijnwerper in Haastrecht. Het plezier op het toneel en in de zaal spatte er vanaf, waarmee dit evenement illustreerde dat lokale cultuur niet alleen hartstikke leuk is, maar ook zorgt voor samenhang. De eerste vijftig jaar zit er op, maar met dit enthousiasme zullen de volgende vijftig ook geen probleem vormen.

Meer informatie over toneelvereniging de Schijnwerper vind je hier . De voorstellingen van Imperium der dieren’ op 17 en 18 november zijn (terecht) uitverkocht.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp