Outletcity Bodegraven: hoe een historisch juweel van Bodegraven verloren ging

Bodegraven – Opnieuw ligt er weer een historisch pareltje van Cock Karssen in de winkel: ‘Kerkstraat (deel 1)’. Een ode aan de geschiedenis van deze belangrijke straat. Rijk aan verhalen, boeiende vertellingen en indrukwekkende historische foto’s. Zoals we dat van Cock gewend zijn. Er valt zelfs zoveel vertellen dat deel 2 al in de pijpleiding zit. Maar in de schaduw van het glorieuze verleden lijkt de Kerkstraat van Bodegraven tegenwoordig te worstelen met de pijnlijke paradox van het heden.

Ooit was er een tijd waarin deze straat het kloppende hart was van het dorp. Met bruisende winkels, kaaspakhuizen en betekenisvolle gebouwen. Hier werd de grote welvaart die de kaashandel al in de vorige eeuw met zich meebracht langzaam verankerd in een bloeiende middenstand. Het dorp werd niet voor niets het deftige dorp genoemd en had hier en daar zelfs internationale allure. Helaas is van dat erfgoed nog weinig over. De eens zo vooraanstaande Kerkstraat lijkt te lijden onder verloedering. Leegstand heerst. Hier en daar probeert een trotse winkeliers moedig overeind te blijven. Tussen schreeuwende gevels en te midden van een neerwaartse spiraal. Het lijkt bijna alsof sommige panden bewust verwaarloosd worden. Mogelijk om plaats te straks maken voor sloop en nieuwbouw onder luid gejuich van de gemeenteraad.

Overigens is de Kerkstraat niet het enige slachtoffer in het dorp. De verloedering strekt zich uit tot om de hoek waar Outletcity Bodegraven lijkt te floreren. Je telt er al snel een stuk of vier. Inclusief die flinke scheut bijbehorende tijdelijkheid. Veel overtollige voorraad erin en nauwelijks geïnvesteerd in ‘look & feel’. Hoe verleidelijk ook voor koopjesjagers. Hier schreeuwt niet bepaald bewust gekozen businessmodel zoals Bataviastad of Roermond dat doen. Torenhoge verhuispremies als lokkertje voor ondernemers om je te vestigen in het centrum en dure cosmetische aangelegde bloemtuintjes ten spijt. Hoe leuk ze ook zijn.

Het werk van Cock Karssen, maar ook de tentoonstellingen van de Historische Kring, (regelmatig te zien in het Groene HartHuys), bieden gelukkig nog een venster naar een tijd waarin Bodegraven zijn trots hoog hield. Terwijl het heden in schril contrast staat met dit glorieuze verleden, kunnen we als inwoners en bezoekers niet anders dan hopen op een positieve wending binnen de politiek. Met het centrumplan binnenkort op de agenda van de gemeenteraad, zou een ‘dia-avondje’ met de foto’s uit het werk van Cock als voorbereiding geen slecht idee zijn. In ieder geval goedkoper dan een duur ingehuurd adviesbureau van elders.

De geschiedenis als blauwdruk voor de toekomst. Een herinnering aan wat had kunnen zijn als de lokale politiek van toen voldoende oog had gehad voor het cultureel erfgoed, of beter gezegd het cultureel erfgoud, dat ooit voor het oprapen lag. Bodegraven had zomaar het mooiste dorp van het Groene Hart kunnen zijn als de kip met de gouden eieren niet vakkundig was gesloopt voor het eendimensionale belang van snel geld verdienen.

Laten we hopen dat deze beelden uit het verleden niet alleen dienen als nostalgie, maar vooral als inspiratie voor een betere toekomst waarin de Kerkstraat weer het kloppende hart van Bodegraven wordt.

AnneMarie Visser

Kerkstraat deel 1 is exclusief verkrijgbaar bij Readshop Karssen in Bodegraven.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter