LichtKunstGouda is terug met 9e editie: Verlicht!

Gouda – LichtKunstGouda is na vier jaar afwezigheid weer terug en hoe! De 9e editie is te zien van 14 t/m 24 december met 9 werken op 9 locaties. Het thema is dit jaar Verlicht!

Verlicht!

LichtKunstGouda wordt georganiseerd door kunstcentrum De Firma en toont vernieuwende lichtkunstwerken, projecties en installaties tegen de achtergrond van de oude binnenstad van Gouda. Wandel langs prachtige locaties rondom de Sint-Janskerk en waan je terug in de tijd van ‘verlichte’ denkers als Erasmus en Coornhert. Verwonder je over vonkende gloeidraden, een sacrale halo, regenboogkleuren, een sprookjesachtig verlichte tuin, optische lichtcirkels, blauw verlicht water en dansende stralen die de ruimte verlichten en ritmisch aftasten als een echo. Ontdek ook de ‘verlichte’ gedachten bij deze kunstwerken.

Compact, sfeervol en uniek Deze unieke lichttentoonstelling is te zien op verschillende binnen- en buitenlocaties op korte loopafstand van elkaar en is gratis te bezoeken. De werken zijn speciaal voor het thema van deze editie samengesteld door curator André Groeneveld.

Veel van de lichtkunstinstallaties van de deelnemende kunstenaars zijn vaak alleen te zien tijdens de grotere festivals, maar nu is hun werk twee weken lang te bewonderen in de compacte setting van het historische centrum van Gouda. Mis het niet!

Een kunstwerk waar letterlijk de vonken van af spatten staat in het pand van De Firma. ‘Wire’ van Pelle Schilling bestaat uit een reusachtige gloeidraad die hij keer op keer laat ontbranden als een lichtkunstwerk. Sommige werken zijn zelfs op maat gemaakt voor de locatie, zoals bij het Kantoor van Nu aan de Peperstraat. In dit voormalige kerkgebouw creëert lichtkunstenaar Jaap van den Elzen een bijzondere dialoog tussen licht en geluid met zijn installatie ‘Echo’. Deze light-soundscape installatie is gebaseerd op samples van kerkorgels, koren en gebeden. De geluiden reizen en stuiteren als het ware door de ruimte in een uniek samenspel met licht en donker. Daarnaast brengen verstilde werken als ‘Halo’ van Tamar Frank en de ‘Paradijselijk verlichte tuin’ van Bart Ensing een moment van bezinning en verwondering. Bekijk het volledige programma online.

De route start vanaf De Firma | kunstcentrum Gouda en loopt verder langs Achter de kerk, Vroesentuin, Jeruzalemkapel, Peperstraat, Hoge en Lage Gouwe en eindigt bij de Kleiwegbrug. De locaties kunnen ook apart en in elke andere volgorde worden bezocht en kom gerust meerdere keren langs bij je favoriete werk!

Bezoek twee lichtfestivals ineen

Op vrijdag 15 december is LichtKunstGouda extra lang open tijdens Gouda bij Kaarslicht. Er is dan nog meer te beleven in de stad met entertainment, muziek, theater en de grote verlichte kerstboom op de markt. Voor bezoekers een mooie gelegenheid om de twee lichtfestivals te combineren: traditioneel en hedendaags!

Te zien 14 t/m 24 december (ma-di gesloten) | Toegang gratis Open: 19.00 – 21.00 uur. Tijdens Gouda bij Kaarslicht – 15 december tot 22.00 uur. Informatie en programma: www.lichtkunstgouda.nl Organisatie: De Firma | kunstcentrum Gouda https://www.defirmagouda.nl/

LichtKunstGouda is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Gouda en de locaties die hun ruimte om niet beschikbaar stellen voor het exposeren van de kunstwerken.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp