Week van de Mediawijsheid

10 november 2023 t/m 17 november 2023

Van 10 tot en met 17 november 2023 vindt de jaarlijkse Week van de Mediawijsheid plaats. Online zijn we constant met elkaar in contact. Zonder erover na te denken en met een scherm tussen ons in, is ook een kwetsende reactie snel geplaatst. Moeten we het altijd met elkaar eens zijn? Zeker niet. Maar er is een grens. Het pesten, delen en kwetsen online moet stoppen. Ja toch? Daarom zeggen we dit jaar #hierniet.

Online ruzies, haatreacties, pesten en kleineren, ongepaste opmerkingen. Je komt deze vormen van kwetsend gedrag dagelijks tegen. Gelukkig vindt 70% van de Nederlanders dat we anders met elkaar om moeten gaan online. Een van de partners van het Netwerk Mediawijsheid, Kennisnet, roept mensen op om te wachten met het plaatsen van een bericht: 

Logo Week van de Mediawijsheid 2023

  • W: is het waar? Informatie kan feitelijk onjuist zijn. De aarde is niet plat. Voor deze informatie bestaan betrouwbare bronnen. Als iemand bij hoog en laag volhoudt dat de informatie echt waar is, dan kan de vraag worden gesteld welke bronnen zijn gebruikt en hoe betrouwbaar deze bronnen zijn. Wie zijn precies deze bronnen en welke belangen dienen ze?   
  • A: is het aardig? Of een bericht vriendelijk is, vergt inlevingsvermogen. Ervaart de ontvanger van de boodschap deze als vriendelijk of onvriendelijk? Is daar een voorstelling bij te maken? Welke taal helpt een boodschap vriendelijk in te kleden? Waarom komt het ene woord wel en het andere niet vriendelijk over?   
  • C: is het cruciaal, echt nodig? Is het echt belangrijk en noodzakelijk dat dit bericht wordt geplaatst? Moet het echt gezegd worden? Wat is het doel? Zou het beter kunnen werken als er op een andere manier met elkaar wordt gecommuniceerd: door te bellen, of fysiek af te spreken?  
  • H: helpt het iedereen? Draagt de online boodschap bij aan het welzijn van andere wezens en zo ja, hoe? Helpt de boodschap iedereen, op de een of andere manier? Dat is paradoxaal, hoe kan iedereen worden geholpen, maar het draait om de intentie. 
  • T: is de timing goed? Is dit het juiste moment om iets online te zeggen, of te reageren op anderen? Zeker weten? Een bericht kan bijvoorbeeld bij iemand irritatie of boosheid opwekken. Kan een reactie ook een dag wachten? Neem tien minuten bedenktijd: moet de post dan nog steeds worden geplaatst? Is het slim om nog even met iemand te overleggen of de timing goed is?

Webinar voor (groot)ouders van kinderen van 8 tot en met 12 jaar

Het is belangrijk dat kinderen leren hoe ze zich sociaal kunnen gedragen online. Maar wat houdt dat dan in en hoe begeleid je kinderen? Op 13 november van 20.00 uur tot 21.00 uur is er een webinar, bedoeld voor ouders en grootouders met (klein)kinderen in de bovenbouw van het basisonderwijs. Tijdens het webinar geeft Denise Bontje van Mediasmarties.nl handvatten die kunt gebruiken om je (klein)kind te begeleiden bij mediagebruik online. 

Aanmelden webinar

Werkplaats op zaterdag op 18 november

We organiseren regelmatig ‘Werkplaatsen op zaterdag’ in de Techniekwerkplaats op de tweede verdieping van de Chocoladefabriek aan Klein Amerika 20 in Gouda. Er is veel te ontdekken en uit te proberen! Op 18 november gaan we aan de slag met mediawijsheid: 10-14-jarigen uitgedaagd om een fake personage uit te denken en verbeelden. Hoe ‘maak’ je van jezelf een beroemde filmheld, popster, of iemand anders?  Door goed te bedenken wat voor ‘imago’ er bij jouw fake alter ego past en welke beelden en teksten daarbij horen, kun je verschillende programma’s gebruiken om dit in elkaar te zetten. Maar let wel op: hoe je dit aan zo’n programma vraagt is erg belangrijk! Je kunt ook gebruikmaken van een greenscreen en een iPad.

Meld je kind(eren) aan voor deze werkplaats

Informatieavond op school

Onze mediacoach Mink Lammertink kan op school een informatieavond verzorgen over mediawijsheid. Heb je belangstelling? Neem contact op met Jackie van Dijk via j.vandijk@bibliotheekgouda.nl

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter