Stem op de Drukkerswerkplaats!

Foto: website DWP Gouda

Drukkerswerkplaats Gouda is genomineerd voor de Erfgoedvrijwilligersprijs 2023. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan vrijwilligers die zich inzetten voor behoud, onderhoud en ontsluiting van ons (immaterieel) cultureel erfgoed. Drukkerswerkplaats Gouda maakt met twee andere finalisten kans op de hoofdprijs van 10.000 euro. Zij hebben jouw stem nodig om te winnen.

Jouw stem telt!

Breng jouw stem uit vóór 1 december. Hoe meer stemmen voor de Drukkerswerkplaats, hoe meer kans op de hoofdprijs.

Stem nu

‘Vakmanschap, toewijding en geduld’

Het oordeel van de jury over Drukkerswerkplaats Gouda: ‘Gouda is van oudsher een stad van drukkers. De Drukkerswerkplaats Gouda zet deze geschiedenis voort. Hier worden met veel vakmanschap, toewijding en geduld ambachtelijke boekproducties gemaakt, voor een groeiend publiek van liefhebbers van literaire bibliofiele uitgaven. Het team bestaat uit een mix van ervaren ambachtslieden en enthousiaste liefhebbers die het handzetten en drukken graag (beter) willen leren. Samen houden zij het immaterieel erfgoed van dit oude ambacht levend, door het te verbinden met het werk van hedendaagse schrijvers, ontwerpers en kunstenaars.’

‘Het voelt als een lintje krijgen’

De medewerkers van Drukkerswerkplaats Gouda zijn verguld met deze nominatie. Peterpaul Kloosterman, oprichter en medewerker van de Drukkerswerkplaats: ‘Het was een totale verrassing. Toen we het bericht kregen dat we genomineerd waren voor de Erfgoedvrijwilligersprijs dacht ik: fantastisch, wat een waardering! Het voelt als een lintje krijgen. Wij als vaklieden van de Drukkerswerkplaats zijn hier ontzettend blij mee. Het gaat ons om de schoonheid van de boekdrukkunst en het plezier dat we daarin hebben. Voor ons is het een grote wens dit mooie vak te behouden. We vinden het daarom ook belangrijk het door te geven.’

Prijsuitreiking op 1 december

De onafhankelijke jury selecteerde drie finalisten uit 57 aanmeldingen, onder leiding van Kathleen Ferrier (voorzitter Unesco Commissie). De andere genomineerden zijn Vertelgenootschap Apeldoorn en Museumbrouwerij de Roos. Op 1 december 2023 wordt de winnaar bekendgemaakt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Het winnende team ontvangt uit handen van staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu een cheque van 10.000 euro. De prijs is voor de helft vrij te besteden en voor de helft ter bevordering van kennisoverdracht. De nummers twee en drie ontvangen elk een cheque van 5.000 euro.

Wat is de Erfgoedvrijwilligersprijs?

De Erfgoedvrijwilligersprijs werd in 2020 in het leven geroepen door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap als waardering naar de grote groep vrijwilligers uit de erfgoedsector. Gunay Uslu: ‘Steeds opnieuw maken mensen zich erfgoed eigen. Zo behoudt en vergroot het zijn waarde voor de samenleving. Daarbij zijn vrijwilligers onmisbaar. Zij maken erfgoed toegankelijk, beleefbaar en ook voor een nieuw publiek waardevol en herkenbaar. Dat is voor mij de betekenis van de Erfgoedvrijwilligersprijs.’

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp