Nu te zien in Museum Gouda: Koninklijke Kunst

GOUDA – Kunst en koningshuis zijn nauw met elkaar verbonden. Koningin Wilhelmina had bijvoorbeeld een warme band met de Haagse kunstwereld. Het Koninklijk Huis bezit dan ook een bijzondere verzameling kunstwerken uit het begin van de twintigste eeuw. Zoals het vertederende babyportretje van prinses Juliana, dat Wilhelmina liet maken als verjaardagscadeau voor haar man. Deze kunstwerken bevinden zich normaal achter gesloten (paleis)deuren. Daar brengt Museum Gouda nu verandering in met de tentoonstelling Koninklijke Kunst. Een intiem inkijkje in de kunstcollecties van onze koninklijke familie.

Toen koningin Wilhelmina en prins Hendrik trouwden in 1901, kregen ze een indrukwekkende kunstkast cadeau van de Haagse kunstenaarsverenging Pulchri Studio. In de kast bevinden zich meer dan honderd aquarellen, tekeningen en reliëfs van onder meer Jozef Israëls, Hendrik Willem Mesdag, Jan Toorop, Suze Robertson en Sientje Mesdag-van Houten. Als een geopende tijdscapsule biedt de kast een bijna vergeten, maar exclusieve blik op de Haagse kunstscene van weleer.

Hulde aan het bruidspaar!
Het was destijds gebruikelijk het koninklijke bruidspaar te overladen met kunstzinnige cadeaus. Behalve de Pulchri-kast zijn nog veel meer schitterende huwelijksgeschenken vanuit alle hoeken van het land te zien. Bijzondere geschenken uit de toenmalige koloniën werpen licht op de ongelijkwaardige koloniale machtsverhoudingen.

Kunst en het koningshuis
Kunst diende ook om onze eerste vrouwelijke koningin als vorstelijke machthebber te presenteren aan het volk. Er werden imposante schilderijen verspreid om Wilhelmina als jonge, krachtige koningin uit te beelden. Staatsieportretten hielpen om haar beeltenis te verspreiden in de wereld. En de koninklijke familie liet ook persoonlijke privéportretten maken. Bovendien schilderde Wilhelmina zelf niet onverdienstelijk.

De vorstelijke tentoonstelling Koninklijke Kunst is een bijzonder inkijkje in de kunstcollectie van ons koningshuis, nu te zien in Museum Gouda dankzij zeldzame bruiklenen van de Koninklijke Verzamelingen, Paleis Het Loo, Rijksmuseum, Museum Catharijneconvent, Drents Museum, Nieuwe Instituut, het Haags Gemeentearchief en diverse particulieren.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp