Hokusai, de Japanse Rembrandt

Alphen aan den Rijn – Vrijdag 3 november geeft Piet Pijper in het wijkcentrum Swaenswijck Jongkindt Coninckstraat 2 in Alhen aan de Rijn een lezing over één van de bekendste Japanse kunstenaars Hokusai. Lang voordat in Europa de kleurendruk was uitgevonden drukten Japanse tekenaars al prachtige voorstellingen in weelderige kleuren. Hun druktechniek was gebaseerd op het gebruik van houtblokken waarin zijn hun voorstelling uitsneden.

Voor iedere kleur maakten zij een apart houtblok dat met inkt van de gewenste kleur werd ingesmeerd, waarna de voorstelling op papier werd afgedrukt. Stap voor stap ontstond zo een veelkleurige prent. Eén van de grootste houtblokdrukkunstenaars was Katsushika Hokusai (1760-1849) die wij vooral kennen van zijn Grote Golf bij Kanagawa. Na een korte uitleg van de Japanse blokdrukkunst volgen wij het leven en de artistieke ontwikkeling van Hokusai aan de hand van voorbeelden uit zijn rijke oeuvre, waarbij wij ons tot zijn blokdrukken zullen beperken.

De werken van Hokusai zijn ook te bewonderen in het Rijksmuseum te Amsterdam. Dit is wat het rijksmuseum erover bericht.

Hokusai (1760-1849), een van de bekendste Japanse kunstenaars, is geboren en gestorven in Edo, het huidige Tokio. Hij kreeg les van een houtgraveur en vervolgens van een kunstenaar die hem leerde ontwerpen. Zijn houtsneden verschenen vanaf 1779, onder in totaal bijna 100 verschillende namen, zoals ‘De oude man die gek is van schilderen’. De naam ‘Hokusai’ gebruikte de kunstenaar vanaf 1797. Hokusai maakte portretten en stillevens, maar is vooral bekend vanwege zijn landschappen. Beroemd is zijn serie gezichten op de berg Fuji. Naast prenten maakte Hokusai schilderingen en tekeningen. Met zijn bijzondere weergave van de werkelijkheid en zijn technische experimenten was hij van grote invloed op andere Japanse kunstenaars. Zo bewonderde de jongere kunstenaar Hiroshige zijn werk. Ook westerse kunstenaars, zoals Van Gogh en Gauguin, lieten zich door Hokusais werk inspireren.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp