Inspirerend waterbeheer in de Krimpenerwaard


De sleutel tot het behoud van een vitaal veenlandschap lijkt eenvoudig. Door iedere winter het regenwater vast te houden en het waterpeil boven het maaiveld te brengen en ‘s zomers maximaal 20 centimeter onder het maaiveld te houden, blijft het veen het hele jaar vochtig, zelfs tijdens de extreem droge zomers van de afgelopen jaren.


In het hart van de Krimpenerwaard zochten we voor het e-magazine Groene Hart Visie Bart Crouwels van het bedrijf The Cranberry Company op. Samen met zijn zakelijk partner koos hij voor een onconventionele aanpak, waarbij de bodemkwaliteit zich op natuurlijke wijze heeft aangepast aan de eisen voor het telen van cranberries. Tussen de bijna rijpe oogst ontdekken we bovendien andere belangrijke voordelen. Niet alleen behoort bodemdaling tot het verleden – integendeel het veen zwelt zelfs op – ook de biodiversiteit herstelt zich in belangrijke mate. Weidevogels die de polder jarenlang links lieten liggen, laten zich nu weer zien.

Wil je de volgende edities van het magazine Groene Hart Visie ook (kosteloos) ontvangen? Geef je dan hier op.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter