‘Het Groene Hart – Wereld tussen steden: uniek eerbetoon aan het Groene Hart

Een intrigerende regio die dit jaar precies 65 jaar geleden in een regeringsnota de naam Groene Hart kreeg heeft eindelijk een welverdiend eerbetoon gekregen met het rijk geïllustreerde boek ‘Het Groene Hart – Wereld tussen de steden. Het boek vertelt het bijzondere verhaal van een regio die duizend jaar geleden nog een veenwildernis was, maar geleidelijk werd ontgonnen en getransformeerd door pioniers. Inmiddels huisvest het Groene Hart 700.000 inwoners en wordt het omringd door de grootste steden van ons land, waar maar liefst zeven miljoen mensen wonen. Voor die stedelingen is het Groene Hart een plek om te recreëren in het weekend, terwijl het voor de bewoners een integraal onderdeel van hun identiteit vormt. Ze wonen en, in veel gevallen, werken zij hier.

Paul Meurs, een van de auteurs van het boek, benadrukt het belang van deze publicatie: “Het boek biedt inzicht in de dringende uitdagingen van vandaag: bodemdaling, verzilting, waterbeheer, droogte, huisvesting, natuurbehoud en het bevorderen van een gezond en aantrekkelijk vestigingsklimaat. De vraag is niet óf het landschap van het Groene Hart zal veranderen, maar hóe. ‘Het Groene Hart – Wereld tussen de steden’ vertelt het verhaal van tien eeuwen transformatie.”

Het Groene Hart heeft zijn landelijke open karakter behouden, zelfs in 2023. Het gebied onderscheidt zich door zijn diversiteit, variërend van de schilderachtige Vechtplassen en de sfeervolle dorpen langs de Vecht tot de uitgestrekte linten van de Alblasser- en de Krimpenerwaard, en historische steden en stadjes zoals Woerden, Gouda, Haastrecht, Montfoort, Leerdam en IJsselstein.

Hoewel het Groene Hart door de jaren heen geleidelijk kleiner is geworden door de oprukkende steden, blijft het van nationaal belang en wordt het gedefinieerd als een NOVEX-gebied. Dit betekent dat het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen gezamenlijk werken aan de vele uitdagingen waar dit gebied voor staat.

‘ Het Groene Hart – Wereld tussen steden’ vertelt het verhaal van tien eeuwen transformatie en nodigt lezers uit om het Groene Hart te ontdekken, te begrijpen en te waarderen. Het boek kan worden besteld via de website www.hetgroenehartboek.nl. Tot 6 december 2023 geldt een introductieprijs van €39,95, daarna kost het €49,95, met gratis verzending binnen Nederland.

Over de auteurs

SteenhuisMeurs is een onderzoeks- en adviesbureau dat zich richt op erfgoed en ruimtelijke ontwikkelingen. Het bureau opereert in heel Nederland en wordt geleid door drie partners die gezamenlijk de gebiedsbiografie van het Groene Hart hebben samengesteld.

  • Dr. Marinke Steenhuis (1971) is architectuurhistoricus met een focus op landschap en cultuurhistorie. Ze ontrafelt de eigenschappen van gebieden en gemeenschappen en vertaalt deze naar input voor veranderingsprocessen.
  • Dr. ir. Paul Meurs (1963) is architect-onderzoeker, gespecialiseerd in het integreren van erfgoed in ruimtelijke opgaven. Hierbij zijn de bestaande waarden en kwaliteiten leidend.
  • Vita Teunissen MA MSC (1994) is architect en historicus, die de taal van de geschiedenis verbindt met die van de ruimtelijke analyse.

Dit boek is de publieksversie van de gebiedsbiografie van het Groene Hart, opgesteld door SteenhuisMeurs voor het Bestuurlijk Platform Groene Hart. Het nodigt lezers uit om de schoonheid en de betekenis van dit tijdloze stuk Nederland te ontdekken en te waarderen.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp