Oude Muziek in “Het Klooster” Woerden

Bij de afdeling Oude Muziek in “Het Klooster” leer je op authentieke instrumenten stijleigen muziek maken.

Oude Muziek is de verzamelnaam voor muziek uit de Middeleeuwen, de Renaissance en de Barok. Bij de uitvoering van oude muziek wordt teruggegrepen naar authentieke instrumenten uit de tijd waarin de muziek geschreven is. Muziek, uitgevoerd zoals de componist het oorspronkelijk bedoeld heeft. Dat geeft een zeer bijzondere sfeer aan de muziek, dat vooral bij een liveoptreden prachtig tot uiting komt. Het leren van deze historische uitvoeringspraktijk op moderne instrumenten is bij Het Klooster ook mogelijk.


Barokviool

Vroeger werd er vooral op viool gespeeld in volksmuziek, later werd er in kleine groepen concerten gegeven voor adel en rijken. Pas in de 19e eeuw kwamen de grote symfonieorkesten waarin viool een grote rol speelt. Al die veranderingen hebben ertoe geleid dat de “moderne” viool zoals we die nu kennen behoorlijk anders is dan in de tijd dat het instrument voor het eerst populair werd, grofweg tussen 1600 en 1750, een periode die we “barok” noemen.

Blokfluit

De opbloei van instrumentale muziek in de renaissance zorgde voor de populariteit van de blokfluit. In de barokperiode gebruikte componisten als Bach, Purcell en Händel de blokfluit veelvuldig. Blokfluit is een instrument dat iedereen kan leren bespelen.

Cello

De cello is een instrument uit de vioolfamilie, die aan het eind van de middeleeuwen ontwikkeld werd uit de nog oudere Viola da Braccio. Warm, menselijk, melancholisch. Iedereen houdt van de klank van de cello. De cello is een prachtig strijkinstrument, familie van de viool, de altviool en de contrabas. Fagot gaat al een hele lange tijd mee in de geschiedenis en is het moderne familielid van de pommer en de dulciaan. De fagot is het laagste houtblaas-instrument. Daarmee kun je de fagot de bas van de houtblazers noemen. En de bas is een heel erg mooie functie, omdat op onze lage noten de harmonieën worden gebouwd, waardoor je gemakkelijk leert luisteren naar, en dus samenspelen met, die andere muziekinstrumenten.

Harp

De harp is één van de oudste muziekinstrumenten ter wereld. De huidige harp is het resultaat van een ontwikkeling van meer dan vijfduizend jaar. Het is een instrument dat al eeuwen tot ieders verbeelding spreekt. Naast de concertharp, kun je bij ons ook lessen volgen op de troubadour harp of Keltische harp

Hobo

De hobo, een prachtig melodisch instrument dat al sinds de oudheid bekend is. Het timbre kan krachtig en sonoor zijn of zacht en charmant, helder of vol rondheid en warmte.

Klavecimbel

Laat je betoveren door de verfijnde fluwelen klank van het klavecimbel en betreed de wereld van Lodewijk XIV en de hofdames, waar het klavecimbel een koninklijke rol speelde.

Luit

De luit met zijn verfijnde en betoverende klank kende tijdens de middeleeuwen, renaissance en barok een ongekende populariteit in Europa. In die periode werd er daarom ook bijzonder veel muziek voor gecomponeerd.

Traverso

Met zijn ronde, zachte klank en geheel andere benaderingswijze van de muziek, is de traverso een feest om te spelen en naar te luisteren. Heb je een voorliefde voor Bach, Telemann, Hotteterre, Loeillet, Vivaldi en al die andere grote componisten uit de barok, dan kun je nu hun muziek leren spelen op dit authentieke instrument.

Zang

De stem, het oudste muziekinstrument in de geschiedenis, speelde een belangrijke rol in de oude muziek. Door middel van oefeningen en repertoire uit de middeleeuwen, renaissance en/of barok ga je op zoek naar je eigen stemgeluid.

Kamermuziekensemble

Natuurlijk kun je ook samen musicieren binnen onze afdeling Oude Muziek. Van strijkkwartet tot blaaskwintet, van pianotrio tot heterogeen ensemble met zang, alles is mogelijk binnen het kamermuziek ensemble. Verschillende klassieke stijlperiodes komen aan bod.


Heb je nog geen instrument, dan kan je docent bij de huur of koop adviseren.

informatie www.kloosterwoerden.nl

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter