Paulina Bisdom van Vliet betaalde theater en dominee

Door Willem IJdo

Wie hoopte op een geldbedrag, een onder de Haastrechtenaren te verdelen goud- en juwelenschat of pikante onthullingen van Paulina Bisdom van Vliet (1840-1923), burgemeestersdochter en -kleindochter, en echtgenote van Haastrechts burgemeester Johan Jacob le Fèvre de Montigny, kwam vrijdag 8 september bedrogen uit. Het verzegelde pakketje met het ‘geheim van Haastrecht’ bleek slechts een dagboek over het jaar 1882 te bevatten met daarin een terugblik op Paulina’s leven en emoties na het overlijden van haar betreurde Johan Jacob in het najaar van 1881.

De belangstelling voor het geheim was groot

Het bestuur van de stichting die het pakketje, veilig opgeborgen in een kluis, 100 jaar heeft beheerd, kwam op de sterfdag van Paulina – 1 juni – bij elkaar om de inhoud te vernemen. Men besloot deze eerst zorgvuldig te bestuderen en pas na de zomer openbaar te maken. Dit gebeurde in de ‘overtuin’ van huize Bisdom van Vliet aan de provinciale weg, in aanwezigheid van een kleine duizend nieuwsgierigen.

Papenhaatster

Bij haar leven toonde Paulina zich een weldoener van formaat. Zij bepaalde dat het huis als museum zou worden ingericht, financierde de bouw van theater Concordia en doneerde 500 euro aan de hervormde kerk om een ‘vrijzinnige’ dominee te beroepen. Behoeftigen ontvingen voedselbonnen en talentvolle kinderen uit arme gezinnen mochten studeren op haar kosten. Concordia verrees precies op een ‘zichtlijn’ tussen het balkon ervan en de rooms-katholieke kerk. Als fanatieke papenhaatster wenste Paulina die kerk niet te zien…

Museum Paulina Bisdom van Vliet is de moeite van een bezoek meer dan waard voor wie een indruk wil krijgen van een deftig huishouden rond 1900. Meer informatie over collectie, familie Bisdom van Vliet en openingstijden: https://bisdomvanvliet.nl/het-huis.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp