Masterclass history of jazz, inclusief theatervoorstelling bij Volksuniversiteit Groene Hart Woerden

Volksuniversiteit Het Groene Hart presenteert samen met het Klooster een serie over de geschiedenis van de jazz. De Masterclass bestaat uit vier avonden en gaat helemaal vanaf het begin van het ontstaan van de jazz eind 19e eeuw tot de jaren zestig van de 20e eeuw. De masters Michael Varekamp en Harry Kanters vertellen, laten filmpjes zien en spelen uiteraard live. Iedere ‘aflevering’ duurt ongeveer twee uur. Aan het eind van de serie krijg je een schitterend theateroptreden aangeboden van Ari Deelder en het Benjamin Herman Kwartet onder de titel “Deelder Draait”.

De geschiedenis van de Jazz

Er wordt een foto geschetst van het New Orleans van Louis Armstrong en Buddy Bolden. De big bands van Paul Whiteman, Duke Ellington en Count Basie doen hun intrede. Pianostijlen van ragtime tot stride tot boogiewoogie worden uitgelegd en Miles’ koelte geproefd. Dit alles afgewisseld met oude films en live muziek gespeeld door beide hosts.
In de masterclass neemt de bekende trompettist en zanger Michael Varekamp je samen met meesterpianist en bandleider Harry Kanters mee op reis door de geschiedenis van de jazz. Van het rauwe New Orleans, waar de jazz voor het eerst begon, tot de levendige vroege jaren zestig. Op een vrolijke en onderhoudende manier wordt het ontstaan en de ontwikkeling van deze muzieksoort uitgelegd. De deelnemer wordt verrijkt en vermaakt met een mix van inzicht, kennis en anekdotes over de grote jazzmuzikanten.
Onder meer de relatie tussen Louis Armstrong en King Oliver, het tumultueuze leven van ragtime-vernieuwer Jelly Roll Morton en Miles Davis’ zoektocht naar vernieuwing komen aan bod. Daarnaast spelen Michael en Harry live voorbeelden van de verschillende stijlen en hun specifieke aspecten. Ook worden er videofilmpjes vertoond waarin de helden van gisteren aan het werk te zien zijn.

Voorstelling in Theater Klooster

Ari Deelder en het Benjamin Herman Kwartet Deelder Draait
Een enorme kast met duizenden platen – allemaal netjes op label en alfabet. Het was het levenswerk van Jules Deelder. Welke mooie verhalen, verrassende samenwerkingen, geheime informatie, hoogoplopende vetes en grappige anekdotes vinden we in Deelders kast?
Jules kon een plaat uit die kast trekken en kende dan niet enkel de muziek en de tekst op de achterkant uit zijn hoofd, ook wist hij moeiteloos nog onbekende weetjes uit zijn mouw te schudden. Deelder was de Jazz Encyclopedie. Maar nu Deelder dood is, dreigt zijn kennis over welke uitvoering er op welke plaat stond en hoe zus ooit nog met zo speelde voor eeuwig te verdwijnen. Hoog tijd om daar wat aan te doen.
Terwijl Ari zich in de voorstelling een weg baant door de ontelbaar vele jazzplaten in haar vaders kast wijst Benjamin Herman haar met zijn kwartet de weg langs artiesten, genres, record labels, originals, japanners, langspeelplaten en singles. In een avond vol unieke verhalen, bijzondere jazz en vooral heel veel Deelder.

  • 5 x: lezing en voorstelling van 2 uur , elke 2 weken. Toon details
  • Het Klooster Toon adres-info
  • € 125,00
  • Michael Varekamp, Harry Kanters

Startdatumwoensdag 15 november 2023 – 20:00

LesvormOp locatie

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp