Lesmateriaal voor kinderen: “het jaarrond gezond”

Hortus Populus maakt een lespakket voor de basisscholen in deze regio. Niet zo maar één keer een les over natuur of over gezond eten. Maar een lessenserie van 16 lessen die doorloopt over een heel schooljaar. De verbinding van ons mensen met de natuur en de 4 seizoenen is belangrijk. In deze lessenserie leren leerlingen goed voor zichzelf, de ander en de wereld te zorgen. Gezonde voeding is niet alleen essentieel om ons fysieke lichaam gezond te houden, maar heeft ook invloed op onze mentale gezondheid. Bewegen, lekker naar buiten gaan, gezond eten, ontspanning, de natuur in, met de handen in de grond en voldoende slaap, het draagt allemaal bij om te groeien als mens.

Het lesmateriaal voor groep 5/6 is duidelijk en praktisch. Het is te vinden in de NME gids van de ODMH. Kant en klaar voor de leerkracht, het is gemakkelijk om mee te doen. Per seizoen zijn er drie lessen theorie op school en een les op de Hortus Populus. Op deze manier delen we de kennis van de Hortus Populus en dankzij de bijdrage van het Leefstijl Akkoord van onze gemeente is het lespakket uitgeprobeerd en wordt nu officieel aan alle scholen in de regio aangeboden, tegen een schappelijke prijs, voor dit komende leerjaar.

Hortus Populus

Hortus Populus is een tuin gelegen aan het Limespark in Bodegraven. Hier worden groenten, kruiden en bloemen geteeld voor lokale verkoop. De Hortus Populus is een plek waar je kunt zien hoe het “anders” kan. De kennis doorgeven die we hebben en opdoen in de praktijk vinden we belangrijk. Daarom hebben twee vrijwilligers met een onderwijsachtergrond het initiatief genomen om een lespakket te ontwikkelen voor kinderen van de basisschool.

Uitgangspunt was: duidelijk en praktisch lesmateriaal omtrent gezondheid en welzijn. De leerkracht krijgt een lespakket plus een leskist waarin alle materialen zitten die voor de lessen nodig zijn. De leerkracht geeft steeds drie lessen in de klas en medewerkers van de Hortus Populus verzorgen de praktijkles op de tuin. De kinderen gaan met hoofd en handen aan de slag. We zijn gestart met het ontwikkelen van een lespakket voor groep 5/ 6 en zijn trots op ons resultaat.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter