Een opmerkelijk leuk en duurzaam initiatief: De zadenbibliotheek bijvoorbeeld in Woerden

Misschien heb je er wel eens van gehoord: De zadenbibliotheek. Een opmerkelijk en leuk initiatief waar je gratis zaden kunt lenen en ruilen. Inderdaad je leest het goed. Lenen & ruilen. Het lenen is gratis, er geldt geen uitleentermijn, er zijn geen boetes. De bibliotheek werkt vanuit 100% vertrouwen en dat betekent dat je uit de collectie die zaden kunt kiezen die je nieuwsgierig maken of die je graag wilt hebben.

Zaden die je leent zaai je uit in je tuin en je wacht totdat de mooiste plant opgroeit en zaden maakt. Soms duurt dit overigens wel twee jaar of meer. Die zaden verzamel je en laat je drogen. Daarna breng je een deel van deze zaden weer terug naar de zadenbieb. Zo komen de aan jou ‘uitgeleende’ zaden weer terug en worden opnieuw aan de collectie gevoegd. Zodat andere tuiniers deze weer kunnen lenen.

Het begon allemaal in Friesland

Het idee om een zadenbibliotheek te stichten is ontstaan in 2017 in Friesland. Inmiddels komen er steeds meer mensen bij en zijn er ruim 80 vestigingen verspreid over het hele land. Het doel is dat door het lenen, ruilen en doneren van zaden een steeds grotere collectie wordt opgebouwd en waarmee wordt bijgedragen aan een grotere biodiversiteit.

Overigens zit er ook een groter idee achter. Wereldwijd worden er steeds meer patenten op zaden geclaimd en is de zaadhandel in handen van een steeds kleiner worden groep bedrijven. Een gevestigd patent houdt in dat het ras gemanipuleerd is en niet meer vrij verspreid mag worden. Gevolg: een steeds kleinere variatie aan planten en biodiversiteit en dat heeft weer gevolgen voor insecten, volgens en uiteindelijk natuurlijk voor onszelf. .

Kortom wil je meebouwen aan een (lokale) zadencollectie, maar ook kennis delen over tuinervaring en het verbouwen van je eigen voeding, surf dan snel naar www.zadenbibliotheek.nl en ga op zoek naar de dichtstbijzijnde vestiging, zoals in Woerden. Of begin er zelf een! Informatie hierover vind je ook op de website.

    MEER

    Deel dit bericht:

    Facebook
    WhatsApp