In het Archeon spot je de mode door de eeuwen heen

Terwijl deze weken Kopenhagen het sprankelend podium is voor Scandinavisch design, creativiteit en mode, staat het Archeon in Alphen aan de Rijn in het weekend van 19 en 20 augustus volledig in het teken van mode door de eeuwen heen. Van de weelderige gewaden van het oude Egypte tot de strakke lijnen van de jaren ’20 flapperstijl, en van de rebelse spirit van de jaren ’60 tot de moderne nadruk op duurzaamheid. Mode weerspiegelt voortdurend voortdurend de smaak van een tijdperk en de waarden van de samenleving. Het fungeert als een tijdcapsule die de verhalen van onze geschiedenis en identiteit vertelt en tegelijkertijd is er niets zo veranderlijk als de laatste modetrends.

Ga mee op reis

Kortom ga mee op een betoverende reis door de tijd en ontdek de ambachtelijke wereld van textiel in het openluchtmuseumpark in Alphen. Ontdek de fascinerende periode van de prehistorie, waarin met authentieke plantaardige vezels zoals brandnetel, vlas en boombast werd gewerkt. Je leert de geheimen van het verven en spinnen van wol en je wordt meegenomen naar de naar de oudste vlechtmethode die we kennen: sprangen.

Bewegend door de tijd, betreden we de Romeinse periode, waar je de kunst van textiel stempelen kunt ervaren. Een unieke kans wacht je bij de Domus, waar je gekleed in authentieke Romeinse gewaden op de foto kunt gaan. De pracht van Romeinse ambachten komt tot leven met diverse demonstraties en levendige voorbeelden van kledingstijlen in het Romeinse badhuis. Ontdek indrukwekkende Romeinse kapsels en leer van de Romeinse legionairs hoe een maiiënkolder wordt gemaakt.

Betreed de betoverende wereld van de middeleeuwen, waar borduren, spinnen, weven, bandweven en vilten tot leven komen door boeiende demonstraties. De leerambachtslieden bewerken het leer met zorg in hun ambachtshuizen. Laatmiddeleeuwse kledij wordt trots gepresenteerd door een sfeervol middeleeuws gezelschap.

In een speciale hoek van de middeleeuwen schittert het meest iconische schoeisel van ons land: de klomp. We nemen je mee naar de 13e eeuw, waar de oudst gevonden klomp zijn verhaal vertelt. Ontmoet de bekwame klompenmakers Justus Vriend, Janneke Zuyderwyk en Gerald Getkate, die met trots het zeldzame ambacht van handmatig klompen maken demonstreren. Ontdek de Twentse heren- en vrouwenklompen, herkenbaar aan hun kenmerkende neuspunten. Mis deze kans niet om de tijd te doorkruisen en ambachten uit het verleden tot leven te zien komen!

Gratis entree met de Museumkaart. Reserveer hier je bezoek.
Programma onder voorbehoud

Klompen maken demonstratie.jpg

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp