Als ik oud ben draag ik paars met een rode hoed

En zeurende vrouwen zijn niet welkom

In een wereld waar de tijd soms te serieus kan zijn, is er een groep dames die besloten heeft om het leven te vieren, met een hoedje van plezier op hun hoofd en een brede glimlach op hun gezicht. Welkom bij de Red Hat Society!Het ontstaan van de Red Hat Society (RHS) vindt zijn oorsprong in 1998 in de Verenigde Staten. Een vrouw genaamd Sue Ellen Cooper vond een rode flaphoed in een tweedehandswinkel, en zonder een specifieke gelegenheid te hebben, besloot ze de hoed te kopen. Ze combineerde deze met een paarse jurk, wat een gewaagde en levendige combinatie bleek te zijn. Deze outfit deed haar denken aan het gedicht “Warning” van Jenny Joseph, waarin de beroemde regels voorkomen: “When I am an old woman, I shall wear purple / With a red hat which doesn’t go, and doesn’t suit me.”

Dames van de Red Hat Society Voorburg bezoeken Gouds Mont Martre

Geïnspireerd door het gedicht en de opvallende combinatie, begon Sue Ellen met een paar vriendinnen bij elkaar te komen voor thee en koekjes, terwijl ze gekleed waren in rode hoeden en paarse jurken. Ze noemden zichzelf de “Red Hat Society”, en hun doel was om vreugde te verspreiden, plezier te hebben en zich niets aan te trekken van de verwachtingen van anderen.

Internationale organisatie met wereldwijd duizenden leden

Al snel verspreidde het concept zich als een lopend vuurtje, en de Red Hat Society groeide gestaag in populariteit. Wat begon als een kleine groep vriendinnen, groeide uit tot een internationale organisatie met duizenden leden over de hele wereld.

Natuurlijk was Nederland niet immuun voor de charmes van de Red Hat Society. Vrouwen van alle leeftijden sloten zich aan bij de beweging om samen plezier te beleven en nieuwe vriendschappen te sluiten. Het enthousiasme voor de rode hoeden en paarse jurken verspreidde zich door het land, van kleine dorpen tot bruisende steden.

En als je jarig bent is je hoed paars

Ook de Nederlandse afdeling van de Red Hat Society staat bekend om haar kleurrijke bijeenkomsten en evenementen. Van gezellige theekransjes tot avontuurlijke uitstapjes, de leden van de RHS in Nederland laten zien dat leeftijd geen beperking is voor plezier. Ze omarmen het motto van de RHS: “Speel, lach en geniet, want de jaren vliegen voorbij.”

Een van de meest kenmerkende momenten voor de Nederlandse Red Hatters is hun jaarlijkse “Hoedenparade.” Tijdens dit vrolijke evenement showen de leden hun meest extravagante hoeden, terwijl ze dansen en zingen, en zo een glimlach op het gezicht van voorbijgangers toveren. Overigens draaien de kleuren een dag per jaar om en dat is op je verjaardag. In plaats van de rode hoed draag je een paarse en in plaats van paarse kleding draag je rood.

Uiteindelijk gaat het om de boodschap, geniet van het leven

De Red Hat Society is meer dan alleen een sociale club; het is een beweging die een positieve boodschap verspreidt. Het moedigt vrouwen aan om het leven ten volle te leven, om zichzelf te omarmen en om altijd hun eigen unieke flair te behouden. Verder houden ze zich verre van politiek of religie en van zeurende vrouwen zijn nadrukkelijk ook niet welkom.

Dus, als je ooit een groep vrouwen ziet die door de straten van Nederland paraderen, gekleed in rode hoeden en paarse jurken, weet dan dat je getuige bent van een bijzondere zusterhood die plezier hoog in het vaandel heeft staan. Iedere vrouw die vijftig jaar of ouder is kan zich aanmelden. Er is wel een lichte ballotage, want het is natuurlijk wel de bedoeling dat je in ieder geval een beetje bij de club past.

Vanzelfsprekend heeft Gouda ook zijn eigen afdeling. Wil je meer informatie kijk dan op de facebookpagina Rode Hoeden Gouda Pittig Gouds.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp