Zomerkunst in Nieuwkoop

In de tweede helft van de 19e eeuw werden verschillende kunstenaars van de Haagse School aangetrokken door het pittoreske landschap en de natuurlijke schoonheid van Nieuwkoop. Het gebied, met zijn uitgestrekte plassen, rietkragen en weidse vergezichten, bood een rijke bron van inspiratie voor deze schilders. Ze werden aangetrokken door de unieke atmosfeer en het spel van licht en schaduw dat zo typerend was voor de Haagse School.

Schilders zoals Anton Mauve en Jan Hendrik Weissenbruch verkenden het landschap van Nieuwkoop en legden het vast op doek. Ze schilderden de karakteristieke molens, boerderijen en waterwegen, en brachten de serene schoonheid van het gebied tot leven. Deze kunstenaars brachten de Haagse Schooltraditie naar Nieuwkoop en droegen bij aan de bekendheid van de regio als een artistiek bolwerk.

Het Regthuys

De schoonheid van de natuur en de rijke historie van Nieuwkoop trok niet alleen in het verleden kunstenaars aan. Er is nog steeds een bloeiende kunstscene te vinden in het dorp. In het Regthuys exposeren het hele jaar door kunstenaars uit heel Nederland, maar in de maanden juni, juli en augustus exposeren onder de noemer Zomerkunst kunstenaars uit Nieuwkoop en omgeving zijn/haar werk in ‘t Reghthuys in Nieuwkoop. Dit wordt gedaan in duo-vorm, vaak één schilder en één beeldhouwer. 

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp