18 nieuwe gedichten van Frida Domacassé: Ghana Gouda

Op zaterdag 8 juli 2023 presenteert de Drukkerswerkplaats Gouda een nieuwe ­uitgave ter gelegenheid van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden: GHANA GOUDA – 18 nieuwe gedichten van Frida Domacassé 

De gedichten met een hertaling in het Papiaments, zijn geïnspireerd op Adinkra’s, symbolen die hun oorsprong vinden in West-Afrika. De gedichten worden ­uitgegeven in een bijzondere bibliofiele uitgave. Grafisch ontwerper Peterpaul Kloosterman verzorgde de vormgeving en typografie. De zetters en drukkers van de Drukkerswerkplaats hebben de bundel met liefde en vakmanschap gemaakt.

Frida Domacassé werd in 1938 in op Aruba geboren. Ze bracht een gelukkige jeugd door op Lago Heights en San Nicolas waar ze opgroeide in een tolerante multiculturele gemeenschap waar vele talen werden gesproken. Papiamento, Engels en Spaans waren hiervan de voornaamste. Op zestienjarige leeftijd vertrok ze naar Nederland waar ze haar onderwijzersakte haalde. Een lerares wist bij haar de liefde voor dichten op te wekken.

Frida is na haar studie in Nederland blijven wonen en werken. Ondanks vele producties bleef lange tijd Papiamento iets op de achtergrond maar na haar 50ste kwam deze taal weer helemaal naar voren en ging ze dichten in haar moedertaal. Dichten in Papiamento heeft haar in een andere richting ontwikkeld en dit zet zich voort. Zij schrijft gedichten en korte verhalen in het Papiamento en in het Nederlands. Ook heeft ze toneelstukken voor kinderen en ouders geschreven. Ze trad op met gedichten en verhalen op verschillende podia.

Goudse Drukkerswerkplaats

De Goudse drukkerswerkplaats is een van de weinige ambachtelijke drukkerswerkplaatsen die Nederland nog rijk is en waar volgens het traditionele hoogdrukprocedé, met zetsel van handgezettelode letters wordt gewerkt. De pers, de letters, het papier: een groep enthousiaste handzetters en drukkers houden een techniek levend die aan de wieg staat van prachtige boekproducties. GHANA GOUDA is een uitgave van Sub Signo Leonis(onder het teken van deleeuw), het uitgeeflabel van Drukkerswerkplaats Gouda.

De Drukkerswerkplaats Gouda is te bezoeken op eerste etage van de Chocoladefabriek (Klein Amerika 20 in Gouda). Het cultuurgebouw waar de Bibliotheek Gouda, het Streekarchief Midden-Holland en horecagelegenheid Kruim de handen ineen geslagen hebben. Iedere woensdag is de Drukkerswerkplaats in bedrijf en te bezoeken voor publiek

Meer informatie

De presentatie is vrij toegankelijk. Na afloop is de dichtbundel te koop voor € 39 (donateursprijs: € 35). Via de webshop is de bundel nu al te bestellen!

Presentatie Ghana Gouda | Drukkerswerkplaats Gouda

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp