Muziektheater Goed Werk brengt ode aan de stroopwafel

Voor mening toerist die stad bezoekt zijn ze een buitengewoon zalige ontdekking. De Goudse stroopwafels. Na kaas het smaakvolste icoon dat de stad rijk is. Zondagmiddag 2 juli gaat de ‘Koekenbakkers’ in première. Een korte muzikale ode van muziektheater ‘Goed Werkdat zich afspeelt tegen het decor van een fictieve stroopwafelfabriek. Over een stroopwafelfabriek dat jarenlang 2 baklijnen volgt. Ondanks alle gevolgen dat dit teweeg brengt. Tot de dag waarop een brief van de Koning arriveert. De titel hofleverancier ligt in bereik wanneer het de bakkers lukt de lekkerste stroopwafel te leveren. De grote vraag is natuurlijk welke baklijn gaat nu gevolgd worden.

foto: Astrid de Haan

Een vrolijk theaterstuk met moreel in slechts 20 minuten gespeelt door een bijzonder theatergezelschap in Gouda opgericht. Onder de bezielende leiding van Margrethe Beelen heeft de stichting het doel professionals en amateurs in wisselende samenstelling gedreven samen te laten werken aan muziektheaterprodukties.

kaaswafels

De rijke geschiedenis van de stroopwafel

Een aanrader dus voor iedereen die van kleinschalig theater houdt, maar wat is nu eigenlijk de geschiedenis van die Goudse stroopwafel?

Het oudst teruggevonden recept in Gouda dateert van begin 19e eeuw en net als in het theaterstuk zijn er 2 verhaallijnen over de oorsprong hiervan. Misschien is het meest leuke verhaal dat een bakker in Gouda per ongeluk een stukje deeg liet vallen en dit platdrukte met zijn duim. Hierdoor ontstond de dunne wafel, die hij vervolgens vulde met warme stroop en er een andere wafel bovenop plaatste. De stroopwafel was geboren.

Een minder leuke oorsprong, tegelijk de meest waarschijnlijke, is dat de zoete lekkernij ooit werd ontwikkeld voor de armen die zich geen dure koeken konden veroorloven.

Het een sluit het ander natuurlijk niet uit. Feit is dat de populariteit van de stroopwafel door de eeuwen heen gestaag is gegroeid. Gouda heeft wereldwijd op de kaart gezet als dé stad van de stroopwafel, die inmiddels over de hele wereld te krijgen zijn.

Overig kun je de stroopwafels tegenwoordig in alle varianten en soorten proeven. Van de knapperige Kamphuisen siroopwafels tot superwafels van Markus. Het alom bekende Punselie’s stroopkoekje dat je voorheen bij de koffie in het vliegtuig kreeg geserveerd tot de Van Vliet siroopwafel van Berg’s Bakery. Er is zelfs al een variant gesignaleerd, waarbij de stroop is vervangen door kaas. Daarnaast zijn er in Gouda talloze winkels waar stroopwafels in alle vormen en maten worden verkocht, waardoor de stad een echte bestemming is geworden voor liefhebbers van deze zoete lekkernij.

De stroopwafel heeft een diepgewortelde geschiedenis in Gouda en blijft een trots symbool van de stad en heeft nu -eindelijk- zijn eigen theaterstuk!


 
De KOEKENBAKKERS spelen ook op zaterdag 29 juli, zondag 30 juli, zaterdag 19 augustus zelfde tijd, zelfde plaats.
locatie: Locatie Turfmarkt (hoek van de Kleiweg). Natuurlijk voor alle leeftijd en de kosten zijn gratis (of een kleine vrijwillige bijdrage)

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp