Overlast voor dieren door grasaren

Bij de gemeente Gouda komen momenteel veel meldingen over overlast door grasaren. Grasaren zijn een grassoort die scherpe zaden heeft. De zaden zitten in een harde aarpluim bovenop de grasstengel. De zaden hebben scherpe weerhaakjes die zich vastmaken aan de vacht van langharige dieren, zoals honden.

Weerhaakjes op de zaden leiden tot ontstekingen

De zaden van de grasaren kunnen in oren, neus of op poten terecht komen. Door de weerhaakjes komen ze in de huid. Dat kan ontstekingen veroorzaken. De ontstekingen zijn vaak tussen de tenen, in de neus, oren en huid. Dat is voor het dier natuurlijk heel vervelend.

Vermijd zoveel mogelijk contact met grasaren

De grasaar komt in heel Europa voor. De grassoort is er ook vaak in Nederland te zien. De overlast is het grootst in de zomer. Dan zijn de zaden rijp en laten ze makkelijk los om in de vacht van dieren terecht te komen. Omdat de grassoort overal voorkomt, is deze niet tegen te houden. Het enige dat u kunt doen is uw dier niet los laten lopen in gebieden waar de grasaren zijn.

Controleer de vacht als er toch contact is

De gemeente maait minder vaak. Dat is beter voor de hoeveelheid soorten dieren en planten en dus de natuur. Omdat de gemeente minder vaak maait, kan de grasaar makkelijker groeien. Daarom is het beter om uw dier aan de lijn te houden op plekken waar de grasaar groeit. Als u uw hond toch loslaat, controleer dan uw hond goed na het uitlaten. Vooral bij de neus, oren en poten. De zaden kunt u dan nog goed verwijderen.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp