Nieuwe subsidieronde vergroening schoolpleinen

De provincie opent een nieuwe ronde van de subsidieregeling Groene gezonde schoolpleinen. Met deze regeling krijgen scholen in versteende wijken, waar veel kinderen in armoede opgroeien de mogelijkheid om hun schoolplein te transformeren in een groene oase. Hierdoor ontstaat er een groen en speels leerlandschap voor de leerlingen en een groene huiskamer voor de buurt.

Natuurlijk gezond voor kinderen

Groene gezonde schoolpleinen zijn natuurlijk gezond voor kinderen. Zo blijkt uit onderzoek dat groene schoolpleinen een positieve invloed hebben op concentratievermogen, fantasie, creativiteit en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Ook draagt het bij aan een betere groepsdynamiek in de klas. Daarnaast hebben kinderen die met de natuur opgroeien de rest van hun leven meer binding met de natuur.

De eerste 10 scholen in de gemeenten Zwijndrecht, Nissewaard, Delft, Leiden, Rotterdam en Den Haag ontvingen dit voorjaar de subsidie. IVN Natuureducatie begeleidt de scholen bij het hele proces. Zij ondersteunen bij de keuzes voor participatie en ontwerp, inheemse beplanting, opzet van het buitenonderwijs en openstelling voor de buurt.

Meindert Stolk, Gezond en Veilig: “Groene schoolpleinen zijn niet alleen een aanwinst voor schoolkinderen maar juist ook voor de bewoners uit de buurt. En daarnaast zijn groene schoolpleinen ook hard nodig vanwege de toenemende hitte, piekregenbuien en afnemende biodiversiteit. Ik moedig dan ook alle gemeenten en potentiële investeerders aan bij te dragen aan de vergroening, zodat wij in 2030 samen de helft van alle schoolpleinen hebben vergroend.”

Geïnteresseerd?

Van 15 juli tot en met 1 oktober kunnen plannen voor de subsidie worden ingediend. Vanaf deze datum is alle informatie op de website van de provincie te vinden op subsidie Groene gezonde schoolpleinen

Het begeleidingsteam van IVN kan scholen die een aanvraag willen indienen, helpen. Neem hiervoor contact op met i.mostert@ivn.nl

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp