Drie meisjes tackelen de tijd in Museum Gouda: Match!

Twaalf Nederlandse musea, waaronder Museum Gouda, tonen deze zomer een meesterwerk uit het Rijksmuseum naast een topstuk uit eigen collectie

AnneMarie Visser, 29 juni 2023

“Een intieme ontmoeting tussen twee kunstwerken.” Zo omschrijft Museum Gouda de bijzondere tentoonstelling waarbij een meesterstuk uit het Rijksmuseum, het wereldberoemde ‘Portret van een meisje in het blauw’ (1641) van Johannes C. Verspronck Arntzenius’ de komende maanden is te zien, samen met een topstuk uit de eigen collectie. ‘De gezusters Arntzenius’ (1895)  van Willem B. Tholen. Onder uiterst zorgvuldige omstandigheden werd misschien wel het mooiste portret van een meisje uit onze geschiedenis deze week vervoerd naar Gouda. Bijzonder detail: niemand weet met zekerheid te zeggen wie dit beeldschone meisje is.

Foto Pim Mul

Feestelijke opening: gratis toegang

Beide topstukken zijn tot 3 september te zien in het goudse museum en tijdens de feestelijke opening zondag 2 juli is de toegang zelfs gratis. Niet alleen volwassen, maar vooral ook kinderen zijn dan extra welkom. Er is een speurtocht en in de museumtuin speel je de leukste Oudhollandse spelletjes. In het Ruim kun je je in stijl verkleden en een foto maken in de Match-photobooth. In het atelier van het museum kun je aan de slag met een eigen versie van het Meisje in het Blauw en alle kleuren mogen daarbij gebruikt worden.

Het Museum is bijzonder trots dat een van de topstukken uit ‘het Rijks’ tijdelijk te bewonderen is in Gouda. “Normaal gesproken moet je naar Amsterdam en nu is ze hier!”, laat conservator Ingmar Reesing enthousiast weten. Het bijzondere van beide schilderen is dat er veel verschillen zijn, maar misschien nog wel meer overeenkomsten. Niet alleen qua schilderstijl, maar ook qua compositie. Het portret van Verpronck in vol ornaat en rijkdom geschilderd en het meisje kijkt je rechtstreeks aan. De zuster Dora en Elizabeth zijn door hun vader, de schilder Tholen, ‘gepakt in een tijdsmoment’. Schijnbaar onbespied gaan ze volledig op in hun boeken. Toch vormen beide schilderijen opmerkelijke genoeg een perfecte match en lijken elkaar naadloos aan te vullen. Er gebeurt iets met je wanneer je als toeschouwer in de speciaal voor de gelegenheid ingericht blauwe kamer voor beide schilderijen staat.

Splinter Chabot

“Door de eeuwen heen reizen lijkt misschien niet mogelijk, maar niets is minder waar. Via de kunst kunnen we elke dag de tijd tackelen. Zoals hier, nu, op dit moment, tijdens deze samenkomst.” zijn de woorden van Splinter Chabot, die speciaal voor de Goudse Match een tekst schreef als onderdeel van de audiotour.

Via de kunst kunnen we elke dag de tijd tackelen…

(Splinter Chabot)

Bij de tentoonstelling verschijnt overigens ook een rijk geïllustreerd boek met alle 24 kunstwerken die in het hele land te zien zijn. Twaalf schrijvers leverden een bijdrage, waaronder Splinter Chabot, Umayya Abu-Hanna en programmamaker Cornald Maas.

De voorbereiding en aanloop naar de tentoonstelling noemt Reesing “iets heel ergs moois mogen uitzoeken in de snoepjeswinkel van het Rijksmuseum.” En dat bijzondere snoepje is samen met haar Goudse Match de komende maanden te bewonderen in Museum Gouda.

Museum Gouda
Oosthaven 9 (hoofdingang, minder validen, museumshop)
Achter de Kerk 14 (groepsingang, museumcafé)
2801 PB Gouda Tel: +31 (0)182 33 10 00

Match

Match is een initiatief van de stichting M6; zes samenwerkende musea in Nederland, waaronder Museum Gouda. De andere elf musea die aan Match meedoen (in elke provincie één), zijn Museum het Hannemahuis, Groninger Museum, Museum De Buitenplaats, Stedelijk Museum Kampen, Museum Nagele, Museum Henriette Polak, Stedelijk Museum Alkmaar, Museum Huis Doorn, Zeeuws Museum, Museum het Markiezenhof en het Limburgs Museum.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp