De Jazz bruist (weer) in het Groene Hart

Breaking nieuws. De Louis Armstrong Celebration Band komt op 1 oktober naar Gasterij Vergeer in Reeuwijk-Dorp en dat is niet zomaar een band. Integendeel! Met binnen de jazzwereld gevestigde namen aan boord, zoals Michael Varekamp (vocals/trumpet), Peter Verhas (clarinet, sax), Harry Kanters (piano), Harry Emmery (bass), Erik Kooger (drums), weet de Nederlands/Belgische formatie het werk van muzikale legend Louis Armstrong als geen ander te vertalen. Wat Gerard Haneveer – voorzitter Stichting Groene Hart Jazzbetreft is het optreden ‘slechts’ een van de vele hoogtepunten de komende maanden. Ook op de Najaarsmarkt in Bodegraven zal het muziekgenre goed vertegenwoordigd zijn én alle seinen staan op groen voor een nieuw Gouds Jazz Festival.

Michael Varekamp

“Het is overigens niet de eerste keer dat wordt geprobeerd het Gouds Jazz Festival weer van de grond te krijgen, maar het enthousiasme is nog nooit zo groot geweest”, laat Haneveer weten. “Zowel vanuit de gemeente Gouda als vanuit potentiële sponsoren is de aandacht groot. De tijd lijkt er rijp voor te zijn.” Dat jazzmuziek de laatste jaren weer flink aan populariteit wint, blijkt ook uit het succes van de drukbezochte zondagmiddagconcerten die de stichting regelmatig organiseert bij De Buren in Bodegraven. “Bovendien lukt het weer om sponsoren aan boord te krijgen. Iets dat voor een paar jaar geleden nog vrij moeizaam ging. Wij zijn dan ook heel erg blij dat het concert van de Louis Armstrong Celebration Band mogelijk wordt gemaakt door Remco Knubben van Latentis Werving en Selectie uit Reeuwijk”, laat de bevlogen jazzliefhebber weten.

Tijdloze schoonheid

“Eigenlijk is het niet zo verwonderlijk,” vervolgt de Bodegraver enthousiast zijn verhaal. “Jazz is een muzikale vorm van tijdloze schoonheid. Met zijn rijke geschiedenis en diverse stijlen heeft jazz de harten van mensen over de hele wereld veroverd. De improvisatie, en swingende ritmes maken jazz uniek en boeiend en ook hedendaagse invloeden uit alle uithoeken van de wereld vinden hun weg in de jazz.”

Volgens liefhebbers is het juist die muzikale vrijheid die de muziek zo aantrekkelijk maakt. Jazzmuzikanten kunnen zich laten leiden door hun eigen creativiteit en gevoel voor expressie. Het genre daagt uit te experimenteren met melodieën, akkoordenprogressies en ritmische structuren, wat leidt tot spontane en unieke uitvoeringen. De interactie tussen de muzikanten tijdens een jazzoptreden is een ware kunstvorm op zich, waarbij ze elkaar voortdurend inspireren.

Onmiskenbaar heeft jazz invloed gehad op de ontwikkeling van de moderne muziek. Met ragtime en blues als voorlopers heeft het de weg vrijgemaakt voor andere genres, zoals rock-‘n-roll en zelfs hip-hop. Maar ook Afrikaanse en Arabische invloeden zijn terug te vinden. Jazz heeft de grenzen van de muziek verlegd en nieuwe mogelijkheden geopend voor artistieke expressie. “Het vermogen van jazz om emoties over te brengen en verhalen te vertellen door middel van instrumentale muziek is simpelweg betoverend,” volgens de vele aanhangers overal ter wereld.

meer info

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp