Cranberry’s, de toekomst van het Groene Hart?

Wel eens blaasontsteking gehad? Lastig en vooral vaak heel er pijnlijk. Wellicht heb je toen het advies gehad Cranberry sap te drinken? Deze kleine rode vruchten zitten namelijk boordevol antioxidanten en vitamines en worden vaak geassocieerd met het bevorderen van een gezonde urinewegfunctie. Inmiddels is uit recent onderzoek gebleken dat cranberry’s ook kunnen zorgen voor eenbetere doorbloeding van bepaalde delen in de hersenen geeft en niet voor niets werd het in vroegere eeuwen gebruikt als probaat middel tegen scheurbuik. Natuurlijk wordt er nog veel onderzoek gedaan naar de daadwerkelijke gezonde werking van deze kleine vitaminebom, maar we mogen inmiddels wel stellen dat regelmatig cranberry’s eten je gezond en scherp houdt.

De cranberry ‘rukt’ op in het Groene Hart

De teelt van het rode fruit wordt traditioneel vooral geassocieerd met Noord-Amerika, Vlieland en Terschelling. Niet zo vreemd, maar sinds kort vindt het ook zijn weg in het schilderachtige landschap van het Groene Hart. Niet voor niets wordt de Cranberry ook de veenbes genoemd. Ze zijn dol op natte voeten. De waterrijke omgeving van de veenweidegebieden en gunstige klimaatomstandigheden in ons land zijn ideale omstandigheden waar de cranberry zich wel eens heel erg thuis zou kunnen voelen. In de toekomst zou deze bes zo maar een van die mooie streekproducten kunnen worden waar de regio rijk aan is. Verse hoogwaardige Cranberry’s die minder ver gereisd hebben.

Cranberry plantjes in bloei (Foto:TheCranberryCompany)

Gunstig voor het milieu

Naast de gezondheidsvoordelen is er nog een ander belangrijk pluspunt. De opkomst van de cranberryteelt brengt voordelen met zich mee voor het milieu en kan voor boeren in het Groene Hart wel eens een nieuwe bron van inkomen gaan betekenen, want een van de problemen waar de regio een oplossing voor moet zoeken is de kunstmatig laag gehouden waterstand in de polders. Noodzakelijk voor boeren om met de zware machines het land op te kunnen. Ook de Hollandse koe vindt een te drassige wei niet fijn.

Het grote nadeel van te droge polders is echter dat de bodem al jaren te veel te snel daalt in het gebied. Dat brengt niet alleen veel schade aan de lokale infrastructuur met zich mee. Ook onze waterhuishouding en de gevolgen van de steeds extreem worden weersomstandigheden zijn hierdoor moeilijk in balans is te houden. Bovendien gaat het inklinken van de bodem gepaard met een behoorlijke uitstoot van schadelijke broeikasstoffen, zoals CO2. Naar schatting zo’n 2-3 % van de totale Nederlandse uitstoot. Daarom hebben de waterschappen in het Groene Hart besloten dat de komende jaren het waterpeil in de polders omhoog gaat. Kortom een uitgelezen kans voor Cranberry telers.

Een veelbelovende toekomst

Met de groeiende populariteit van cranberry’s als superfood en de positieve resultaten van de cranberryteelt in het Groene Hart, zijn de vooruitzichten veelbelovend en kan het Groene Hart uitgroeien tot een belangrijk centrum voor cranberryproductie in Nederland, waardoor een unieke landbouwactiviteit wordt toegevoegd aan het al rijke agrarische landschap van de regio. Je moet wel even geduld hebben. Het duurt zo’n vijf jaar voordat een cranberry plantje volwassen is.

Meer weten over Cranberry’s in het Groene Hart?

The Cranberry Company is in 2016 gestart met het hoogwaardig en biologisch telen van cranberry’s in de Krimpenerwaard in combinatie met natuurbeheer. Op zo’n 9 hectare grond zijn inmiddels bijna een half miljoen plantjes de grond in gegaan. De eerste bescheiden oogst werd in 2019 binnen gehaald, maar over een paar jaar hoopt men in de maanden september tot en met november tienduizenden kilo’s cranberrybessen te kunnen oogsten.

Ga voor meer informatie naar de site van The Cranberry Company en volg het verhaal van het succes van de veenbes in de Krimperwaard.

Zelf Cranberry compote maken? Zo gedaan

Cranberry compote gemaakt van verse cranberry’s is veel lekkerder dan kant-en-klaar uit een potje en het duurt maar 15 minuten om het te maken. Heerlijk bij rood vlees, wild, kalkoen en kaas; maar ook als dressing bij, bijvoorbeeld, cheese cake.

• 250 gram verse cranberry’s,

• rasp van 1/2 sinaasappelschil,

• 25 gram rietsuiker (50 gram bij gebruik als dressing bij dessert),

• 1 kaneelstokje,

• 3 el (ca. 50 ml) water

Doe de cranberry’s met sinaasappelrasp, suiker, kaneelstokje en water in een kleine pan. Breng aan de kook terwijl je af en toe roert. Zet daarna het vuur lager en laat 10-12 minuten pruttelen. Als alle cranberry’s zacht zijn geworden is de compote klaar. Voeg eventueel nog een extra eetlepel water toe als het te stroperig dreigt te worden.

Behalve met kaneel kun je de cranberry compote op smaak brengen met een klein scheutje port of Grand Marnier terwijl het kookt.

Als je de nog hete cranberry compote in een (goed ontsmette) jampot giet en afsluit met een gave deksel, is de compote minstens twee jaar houdbaar. Na opening is de compote houdbaar in de koelkast, mits goed afgesloten.

(recept: The Cranberry Company)

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter