Klezmerband Nigun  2 juli in het Groene HartHuys

Het wordt een gezellige zomer in het Groene Harthuys in Bodegraven waar in de komende maanden zomerzondagconcerten worden georganisweerd. Of je nu een fan bent van klassieke muziek, jazz, wereldmuziek of eigentijdse melodieën, het zondagmiddagconcertprogramma heeft voor elk wat wils. Geniet van de verkwikkende klanken, ontdek nieuwe artiesten en deel passie voor muziek met gelijkgestemde muziekliefhebbers. Kortom laat je onderdompelen in de magie van live-optredens op zondagmiddagen. Zoals zondag 2 juli met de Klezmerband Nigun.

Klezmer: De Betoverende Klanken van Oost-Europese Joodse Muziek

Klezmer is een muziekstijl die diep geworteld is in de cultuur van Oost-Europese Joden. Het is een unieke en betoverende muzikale traditie die de afgelopen eeuwen de harten van luisteraars over de hele wereld heeft veroverd. Met zijn vurige melodieën, levendige ritmes en emotionele expressie weet klezmer de ziel te raken en een onvergetelijke ervaring te creëren.

De geschiedenis van klezmer gaat eeuwen terug, waarbij het zijn oorsprong vindt in de Joodse gemeenschappen in Oost-Europa, met name in Polen, Rusland en Oekraïne. Het woord “klezmer” is afgeleid van het Hebreeuwse woord “klei zemer”, wat “muzikant” betekent. Klezmorim, de klezmermuzikanten, waren rondreizende muzikanten die op bruiloften, feesten en andere festiviteiten speelden. Ze brachten vreugde, verdriet en emotie over door hun muziek, en fungeerden als verhalenvertellers van de Joodse geschiedenis en ervaring.

Wat klezmer zo bijzonder maakt, is de manier waarop het verschillende muzikale invloeden combineert. Het put uit Oost-Europese volksmuziek, joodse liturgische gezangen, zigeunermuziek en zelfs invloeden uit de jazz en klassieke muziek. Dit resulteert in een levendige mix van klanken, met kenmerkende elementen zoals snelle virtuoze solo’s, expressieve melodieën en het gebruik van instrumenten zoals de viool, klarinet, accordeon en contrabas.

Een van de meest opvallende aspecten van klezmer is de manier waarop het de emoties van de luisteraar weet te bespelen. Van vreugdevolle dansmuziek tot diep melancholische melodieën, klezmer is in staat om een breed scala aan gevoelens op te roepen. Het kan je laten glimlachen, dansen of zelfs ontroeren tot tranen toe.

Nigun

En op die reis langs emoties wordt je ook meegenomen door de Klezmerband Nigun. Naast de typische klezmernummers speelt de band NIGUN Jiddische en Hebreeuwse liederen en liederen van de Sefardische (Spaans Portugese) Joden. 

De klezmorim van Nigun zijn: Michel Abspoel – klarinet, duduk, Adriaan Baan – viool, Joke van Egdom – zang en percussie, Myrte Geerlof – accordeon, Ria van der Kooij – gitaar, Gerard Pronk – contrabas, Leo Verschuren – slagwerk, Peter van der Kooij en Peter van Egdom – beeld en geluid 

Meer info kunt u vinden op www.klezmerband-nigun.nl 

Zondag 2 juli 2023, aanvang: 15.00 uur

Het Groene HartHuys, Bouwsteeg 6, Bodegraven

Entree: gratis

Reserveren: info@hetgroeneharthuys.nl (vol=vol)

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp