Reeuwijk-Dorp en Tempel: ‘dragers’ stimuleren sociaal dorpsleven

De agenda van burgemeester Michiel Grauss is niet van elastiek. Toch is hij vastbesloten om zoveel mogelijk gehoor te geven aan de vele uitnodigingen die hij kreeg tijdens zijn kennismakingstoer in Reeuwijk-Dorp, Tempel en Randenburg/Berkenbroek. Hij ontmoette vertegenwoordigers van dorpsteam, verenigingen en initiatiefnemers van bouwplannen. Met de seniorenhuisvesting in het voormalige klooster, appartementen in St. Catharina en woningbouw binnen Reesvelt III en Action-locatie werden diverse bouwlocaties bekeken. 

De burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk Michiel Grauss en de ‘burgemeester’ van Tempel, Adriaan Burger, ontmoeten elkaar

Bij het bezoek aan Edelman vertelde CEO Ronald van Veen over de consumententrends die het bedrijf vroegtijdig signaleert en daarop de sfeerartikelen voor de woonbeleving afstemt. “Kleurrijk, dat is een trend die mensen in tuincentra en bouwmarkten gaan zien voor hun woning en tuin. Als tegenhanger van al het sombers dat in de wereld plaatsvindt.” Er is zoveel te verhalen over dit internationale bedrijf, dat zijn oorsprong 125 jaar geleden in Reeuwijk-Tempel heeft, dat een vervolgbezoek van de burgemeester slechts een kwestie van tijd is. Buiten wachtte hem een ontmoeting met de 91-jarige Adriaan Burger, burgemeester van de Tempel, zo benoemd door de Tempeliers. Op de driesprong Schinkeldijk, Tempeldijk en Zijdeweg staat het straatnaambord Adriaan Burgerplein. Op de eigen Tempel-vlag zijn de drie wegen en het Tempelierskruis te zien. Ook hier een uitnodiging om het jaarlijkse buurtfeest te bezoeken, waarbij Adriaan de nieuwe inwoners welkom heet in het gezellige buurtschap.

Er volgde een bezoek aan de algemene begraafplaats Tempel. Gemeentelijk beheerder Gert Terlouw gaf uitleg over de verschillende fasen van uitbreiding door de jaren heen, de recente nieuwbouw van het aulagebouw en het creëren van een zichtlijn over de polder. “We horen van bezoekers dat zij hier regelmatig op een bankje gaan zitten en genieten van het telkens wisselende landschap, dat met wolkenluchten en fauna doorlopend boeit.” 

Na een fietstocht door het sierteeltgebied Randenburg/Berkenbroek was er een stop bij voetbalvereniging RVC’33. Met 750 leden en 33 competitieteams een belangrijke ‘drager’ voor het dorp, zoals voorzitter Ton van Veen het omschreef, naast kerken, scouting, carnaval en dorpsschool de Bron. Met daarbij nog een keur aan andere verenigingen en initiatieven die ervoor zorgen dat het een levendig en sociaal verbonden dorp is. “Wij zijn in de jaren ’70 met damesvoetbal gestart en hebben met dames 1 op landelijk niveau gespeeld. We hebben thans 12 meiden/damesteams, dat geeft een fijne cultuur binnen je vereniging.” Ton van Veen en vrijwilliger Leon van der Werf wezen op het belang van de ruim 200 vrijwilligers die de club ondersteunen. De burgemeester krijgt het 90-jarig jubileumshirt en is welkom bij één van de vele activiteiten of de altijd leuke derby met het Bodegraafse ESTO. 

Tijdens de lunch bij Happz voerde Michiel Grauss gesprekken met vertegenwoordigers van dorpsteam, Huis van Alles, Vrouwengilde, vrouwenvereniging Maria Martha, Stichting Koningsdag Reeuwijk-dorp, Scouting Reeuwijk, carnavalsvereniging de Reedeurpenarren en vrijwilligers van seniorenhuisvesting in het oude klooster. Daarbij werd de kracht van de verenigingen duidelijk, bijvoorbeeld van Scouting Reeuwijk, waarbij van de 300 leden er liefst 260 in Reeuwijk-Dorp wonen. Zij leren samenwerken en worden vrienden, merken bestuursleden Marlies Vergeer en Henk Rijkenhuizen. Voor de senioren is het Huis van Alles een welkome ontmoetingsplaats, schetste André van Leeuwen. Ook kaartverenigingen en biljartclub huizen daar. De burgemeester nam kennis van de Koningsdag-activiteiten voor de schoolkinderen en dorpsbewoners die op het plein voor Happz een gezellige dag beleven. Daniëlle Vergeer: “Het zijn vooral die groepen, de oudere jeugd trekt die dag tegenwoordig naar de grote steden.” Het Vrouwengilde telt 200 leden die elkaar bij diverse jaarlijkse activiteiten ontmoeten, aldus bestuursleden José Snel en Joke van Tol. Alie Vroegindeweij van Maria Martha dankte de burgemeester voor de kennismaking: “Uw komst wordt zeer gewaardeerd.” 

Eef Verkleij van de stichting Monumentaal Erfgoed Reeuwijk vertelde de burgemeester over de koop van het monumentale klooster naast de Petrus en Pauluskerk en transformatie tot woongemeenschap voor alleenstaande senioren, het ‘Reeuwijkse Thuishuis’. Met eigen woonappartementen en een gezamenlijke keuken en serre, waar ook anderen kunnen binnenlopen. Daan van der Wolf van de stichting: “Na een carnavalsmiddag voor 55+ hebben wij het idee uitgewerkt en via crowdfunding, leningen en subsidies is voldoende geld opgehaald om het plan te realiseren. Het is een project door en voor Reeuwijk.” Met Daan en Eef als gidsen volgde een rondleiding door het kaal-gesloopte gebouw. Met veel vrijwilligers en professionele bouwpartijen wordt gewerkt om de appartementen medio 2024 gereed te hebben.

Dirk Vergeer, betrokken bij de planontwikkeling van Reesvelt, leidde de burgemeester naar de locatie St. Catharina, de oude graanmaalderij uit 1915, waarin appartementen komen. Daarachter verrijzen woningen in plangebied Reesvelt III. Vervolgens was het de beurt aan Rudie Hoogerland, projectleider RO Bodegraven-Reeuwijk. Hij gaf uitleg over de Action-locatie, waar het de bedoeling is om woningen te realiseren. Het dorpsteam is bezig om rond dit plan een winkel voor de dagelijkse boodschappen te realiseren. De vrijwilligers voor het runnen van die winkel staan al klaar, want naast de verenigingen zijn het juist die vele vrijwilligers die Reeuwijk-Dorp en Tempel ‘dragen’. 

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp