De Romeinen waren even weer terug in Bodegraven

Met inloop van koffie, koek en thee in het Groene Harthuys begon de Romeinse Archeologiedag zaterdagmorgen in Bodegraven. Bodegraven staat bekend om de vele Romeinse vondsten die er zijn gedaan. Het evenement trapte af met een kort filmpje waarin de bouw van de Bodegraafse soldatenbarak te zien was. Op zaterdagochtend waren er zelfs enkele Romeinse soldaten aanwezig, waar bezoekers van hen konden leren over gevechts- en verdedigingstechnieken, evenals het gebruik van potten en kannen.© Gert Jacob
 

Een leuke activiteit was de fietsexcursie onder begeleiding van de architect van de Romeinse soldatenbarak. Acht Romeinse soldaten marcheerden mee tijdens deze tocht. De eerste stop was de plek waar het Castellum ooit heeft gestaan. Aan de hand van reconstructies konden de deelnemers de locatie van de hoofdpoort ontdekken. De soldatenbarakken bevonden zich vlak bij deze poort. Hier tekenden de deelnemers samen met de architect een plattegrond van een barak op de straat met krijt. Vervolgens volgden ze de virtuele oostpoort, fietsten ze langs de Limesweg en kwamen ze aan bij de soldatenbarak op de Hortus Populus. Onderweg kwamen ze marcherende Romeinse soldaten tegen. Na afloop genoten de deelnemers van een Romeinse lunch op de Hortus.
 


© Gert Jacob


Op Hortus Populus konden bezoekers aanschouwen hoe de Romeinse soldaten hun intrek namen in de replica van de soldatenbarak en daar hun middagmaaltijd bereidden. (© Gert Jacob)


Daarnaast was er een erkende archeoloog aanwezig die alles kon vertellen over de voorwerpen die in de grond waren gevonden. Bezoekers hadden de mogelijkheid om hun vondsten door de archeoloog te laten beoordelen op leeftijd en betekenis.
 


© Digitale Bodegraafse Krant


© Digitale Bodegraafse Krant
 

De Romeinse Archeologiedag in Bodegraven was een fascinerende en educatieve ervaring, waarbij bezoekers een glimp konden opvangen van het Romeinse verleden in Bodegraven. Het was een unieke gelegenheid om meer te leren over de geschiedenis, cultuur en het dagelijks leven van de Romeinse soldaten die ooit deze regio bewoonden.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp