Mijnklimaatpartij start vega-campagne

De burgerbeweging mijnklimaatpartij heeft bij de meet-up van juni over vega(n) eten genoeg ideeën verzameld om de campagne te starten op dit thema. “Het is de bedoeling dat mensen zich niet terecht gewezen voelen, maar juist vriendelijk uitgenodigd om hierin een stapje te zetten, en zo het klimaat wat minder onder druk te zetten”, aldus Anne-Sophie Biekram voorzitter van deze meet-up.

Het idee is om vega(n) eten te promoten, en zo opnieuw een bijdrage te leveren in het beperken van de klimaatschade. Van een gemiddeld huishouden wordt 21% van de CO2 uitstoot veroorzaakt door het voedsel, en dan nog het meest door het eten van dierlijke eiwitten: vlees en zuivel. Als klimaat-beweging willen we handelingsperspectieven in onze gemeenschap bieden, dichtbij, eenvoudig, en vaak ook nog leuk en prettig – zoals een boom planten, deelauto’s en spullen ruilen&delen. 
 

Foodtruck

Zo gaat de beweging aan de slag om  workshops vega-koken te organiseren op een manier zoals dat ook in het Kookstation kon. Tijdens de najaarsmarkt zal er bij de Klimaatwinkel in de Prins Hendrikstraat een vega foodtruck komen.

Vega-vrijdag

Aan restaurants binnen de gemeente zal gevraagd worden hun menukaart aan te passen, zodat op de eerste pagina voortaan eerst de vega-gerechten worden gepresenteerd, en daarna pas de andere keuzes. Volgend jaar is de optie zelfs om standaard iedere week de vega-vrijdag te introduceren, wat ook nog een bijzondere marketing voor de horeca in onze gemeente zou betekenen. 

Reclame

Bij de Gemeenteraad zal bij de komende inspraak gevraagd worden hierin ook mee te doen, en bij maaltijden en recepties nog uitsluitend of toenemend vega gerechten te presenteren. Bovendien zou in navolging van andere gemeente reclame voor vlees in de openbare ruimte verboden kunnen worden. 

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp