En de állerlekkerste kazen zijn …

Wie donderdag 15 juni in Gouda was, weet het weer: Goudse kaas is heerlijk! Zéker de extra belegen en overjarige. Maar … wat is nu de lekkerste? Tijdens de spannende finale van de Gouda Cheese Awards 2023 gaf een driekoppige jury de doorslag: de állerlekkerste Gouda 48+ extra belegen is Noord-Hollandse Gouda PlanetProof van Zijerveld. In de categorie Gouda 48+ overjarig won Lutjewinkel Roem van Makro Nederland goud.

In de categorie Goudse 48+ extra belegen ging zilver naar Noord-Hollandse Gouda van Zijerveld en brons naar Puur Smeuïg Pikant van Verburg Kaas. In de categorie Gouda 48+ overjarig was Noord-Hollandse Gouda van Zijerveld goed voor zilver en kreeg De Graafstroom – Overjarig van Zuivelfabriek De Graafstroom brons. 

Tips van Ramon Beuk!

De beslissende proeverij op het grote podium op de Markt werd gepresenteerd door Ramon Beuk, die het publiek ook nog eens trakteerde op zomerse culinaire tips. Want kaas is ook ideaal in de keuken! Drie gelukkigen vanuit het toegestroomde publiek mochten zijn gerechtjes proeven. En publiek was er volop; de toch al drukke kaasmarkt van Gouda trok honderden mensen die volop lekkerste kazen konden meeproeven.

VIP-jury met Rutger Bakt

De VIP-jury stond onder leiding van de Goudse locoburgemeester Thierry van Vugt. Samen met receptontwikkelaar en bakker Rutger van den Broek (eerste winnaar Heel Holland Bakt) én de enige echte Kaaskoningin Carola Onderwater-van der Burg keurde hij de zes genomineerde kazen.

Smaak bepaalt

Gouda Cheese Awards is een belangrijke en bijzondere kaaswedstrijd in Nederland. Het is namelijk geen technische kaaskeuring, maar een neutrale smaaktest: consumenten proeven en beoordelen. Alle inzendingen zijn begin september geproefd door consumentenpanels van sensorisch marktonderzoeksbureau Essensor in Wageningen. De beste zes kazen ‒ drie per categorie ‒ gingen door naar de finale in Gouda.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp