Tentoonstelling over de Grote Brand van Bodegraven in 1870 te zien tot 13 juni.

Het is ruim 150 jaar geleden dat een grote ramp Bodegraven trof, namelijk de Grote Brand van mei 1870. In het kader hiervan organiseert de SHKB een tentoonstelling over deze Grote Brand. De brand begon in de oven van bakkerij Mol in de van Tolstraat. Bijna het gehele toenmalige dorp werd in de as gelegd. Dit kwam o.a. door de harde wind en de vele rieten daken en houtbouw van woningen en bedrijfjes.

De brand is een van de meest rampzalige gebeurtenissen in de geschiedenis van Bodegraven met gelukkig maar slechts een dode .

De restanten van Bakkerij met de een treurende bakker tussen de puinhopen, op de achtergrond de RK kerk.

In de tentoonstelling zijn een aantal foto’s te zien van de toenmalige Bodegraafse fotograaf dhr. van Rossum. Deze fotograaf heeft zowel voor als na de brand foto’s gemaakt van het centrum van Bodegraven waarop de verwoesting goed te zien is. Interessant is bijv. ook de lijst met kadastrale nummers van de panden die geen grondbelasting hoefden te betalen en de financiële meldingen en brieven over de steunbetuigingen van veel andere gemeenten. Daarnaast zijn er een aantal reproducties van kaarten en plattegronden te zien uit de 17e eeuw en later waarop de groei van Bodegraven zichtbaar is. De herbouw volgde in rap tempo en met positief een gevolg dat het centrum redelijk brede straten kreeg. Bezoekers kunnen proberen oude situaties te herkennen.

U kunt de al lopende tentoonstelling bekijken in het Groene Harthuys, Bouwsteeg 6, t/m dinsdag 13 juni. De openingstijden zijn dinsdag en zaterdag de hele dag en verder woensdag, donderdag en vrijdagmiddag. Toegang is gratis.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp