Juf Ineke Spee ontvoerd en verrast

Juf Ineke Spee van de Openbare Basisschool de Venen in Reeuwijk-Brug is zaterdag 3 juni uitgebreid in de schijnwerpers gezet tijdens de opname van een speciale editie van de veelbekeken lokale talkshow Boven Bij Everts van EditieGroeneHart.nl. Na een carrière van bijna vijftig jaar als leerkracht voor de allerjongste schoolgangers is het moment dan toch gekomen. Ineke neemt afscheid van wat ze zo liefdevol haar school en haar kinderen noemt. Zelf was ze overigens liever doorgegaan tot haar tachtigste. Omdat haar pensioengerechtigde leeftijd midden in de corona lock down viel, was in overleg met de schooldirectie besloten er nog een paar jaartjes aan vast te knopen.

“Ik heb de sleutel in mijn tas hoor!”

“Normaal gesproken nemen we het programma op in het Evertshuis”, lichten de programmamakers met elkaar toe, “maar voor hele speciale gelegenheden krijgen we toestemming de kleurrijke bank te verhuizen naar een externe opnamelocatie”. Zo stond de bank al eerder in het Kaasmuseum ter gelegenheid van het jubileum van de Kaaskoningin. Zaterdagmorgen werd deze in alle vroegte door Patrick en Matthanja Vegt samen met Leo Dijkmans verhuisd naar de Venen in Reeuwijk-Brug.

“We hadden Ineke gevraagd om naar het Evertshuis in Bodegraven te komen als een van onze gasten. Daar binnengekomen was ze volledig verrast toen wij haar vertelden dat we haar ‘ontvoerden’ naar de school in Reeuwijk-Brug, vertelt AnneMarie, host van het programma. “Ineke stelde ons direct gerust dat ze wel een sleutel van de school in haar tas had. Kortom we kwamen er altijd in”.

‘Inbreken’ was overigens helemaal niet nodig. Het team van de Venen zat ook in het complot. Niet alleen was de school voorafgaand aan de slag gegaan met het maken van korte afscheidsvideo’s door leerlingen en collega’s. Ook directeur Ron de Bruijn nam plaats op de bank. College Elly van Tiel kwam vertellen hoe het is samen met Ineke als duo-leerkrachten een klas vol enthousiaste kleuters in toom te houden. Vanzelfsprekend werd daarbij uitgebreid besproken dat juf Ineke kan toveren.

Juf Ineke met een van haar kinderen, zoon Wouter op de Bank van Boven Bij Everts in haar klaslokaal

Kinderen het gevoel geven dat ze gezien worden

Vanaf haar vierde jaar, zelf nog een kleuter, besloot Ineke al dat ze kleuterjuf wilde worden. Geïnspireerd door haar juf, die toen voorlas uit Pinkeltje. “Er is nooit een ander plan geweest”, vertelt ze op de bank. Haar belangrijkste drijfveer is kinderen het gevoel te geven dat ze gezien worden, zodat ze alle ruimte en warmte krijgen om hun eerste schoolstapjes in te zetten en hun talenten te ontwikkelen.

Als laatste nam haar zoon Wouter plaats naast zijn moeder en vertelde hoe zij samen als een bijzonder hecht gezin optrokken. Een emotioneel moment. Ineke’s man en Wouter’s vader Jan is zeer recent veel te jong overleden. Thuis mocht Ineke vooral geen kleuterjuf zijn, terwijl haar man de dagelijkse zorg voor het gezin op zich nam. “We hebben als gezin altijd heel veel mooie momenten met elkaar gemaakt. Dat deden we ook heel bewust nadat de diagnose was gesteld. Natuurlijk waren er hele moeilijke momenten. Zoals tijdens de bestralingen, maar die wisselden we af met mooie gesprekken en het maken van mooie herinneringen”.

Familiebedrijf Spee

Tijdens de organisatie en voorbereidingen van de vele musicals waarbinnen Ineke de spil en aanjager was binnen de school, werd het hele gezin ingezet. Geluid, decor en make-up waren (mede) in handen van vader en kinderen Spee. De kelder van de Venen staat inmiddels vol met rekwisieten. “Ineke is een doener, dat is ze altijd geweest en zal ze ook altijd blijven. Oplossingsgericht en met heel veel positiviteit”, schetst Wouter liefdevol een portret van zijn moeder. En ding kan ze echter (nog) niet: koken, want dat deed Jan! Dat probeert ze nu met dezelfde passie als haar jaren als leerkracht onder de knie te krijgen. Niet altijd even succesvol. Inmiddels zijn er in korte tijd al een mixer en een blender gesneuveld.

Wethouder Elly de Vries verrast Juf Ineke met een grote bos bloemen

Open sollicitatie

Ook wethouder Elly de Vries viel de opnamevloer nog even binnen. Met een grote bos bloemen verraste ze Ineke, waarbij ze haar dank en bewondering uitsprak. Juf Ineke zou trouwens Juf Ineke niet zijn om direct de gelegenheid te pakken met een open sollicitatie. Een aantal jaar geleden volgde zij de opleiding tot buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Haar grote droom is na haar pensionering leerlingen te mogen trouwen.

Binnenkort online

Binnenkort online bij EDGH.nl een hele speciale aflevering Boven Bij Everts met Juf Ineke Spee op de bank in de Venen.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp