Veel gepuzzel!

Je zou het wellicht niet denken, maar voordat een programmakrant van het Evertshuis het licht ziet, gaan daar zo’n 9 maanden voorbereiding aan vooraf. Niet met het maken van de krant zelf. Dat fixen we in een paar weken. Maar er zit een hele wereld achter, voordat een theaterprogramma rond is. Al vanaf september gaan impresariaten (zij verkopen de voorstellingen) de theaters uitnodigen om naar hun previewdag te komen. Diverse artiesten geven daar een voorproefje van hun nieuwe programma.

Na het zien van al die optredens en gesprekken met de verkopers begint het gepuzzel. Wat ga je boeken? Veel artiesten ken je, dus dan wordt de afweging wat makkelijker. Maar een groot deel is nieuw. Dan schat je in wat het publiek van het Evertshuis leuk vindt. Dat is een lastige afweging. Het blijft een kwestie van aanvoelen, inschatten en op basis van cijfers uit het verleden. Wat scoort goed en wat niet. Er zijn diverse filmpjes die je kunt zien. En daarnaast ga ik zoveel mogelijk voorstellingen vooraf bekijken. Dat kan uiteraard niet bij nieuwe producties. Maar hoe je het went of keert: het blijft appels met peren vergelijken.

Het plannen van een theaterprogramma hangt van veel factoren af. Balans in de verschillende genres, bekende versus nieuwe namen, betaalbaarheid, neerzetten van nieuwe concepten etc. etc. Kortom: er wordt in de maanden van september t/m februari veel geschaafd, gewikt en gewogen m.b.t. de nieuwe programmering. Op zoek naar de ultieme mix voor het Evertshuis. De voorproefjes die je als programmeur ziet geven je slechts een indicatie van wat het gaat worden. Je weet nooit zeker hoe de show écht gaat worden. Enkele previews overtuigden mij direct. Die wilde ik persé naar Bodegraven halen. Zoals bijvoorbeeld het cabaretduo Blauwe Vinkjes. Zij zijn zo ontzettend grappig! En ik was ook enthousiast over The Beatles Revival uit Praag: wat een geweldig goeie band is dat.

Nieuw is het Danspaleis, oftewel twee dansmiddagen voor ouderen. Eén in het Evertshuis en één in de Reehorst in Reeuwijk. Met heerlijke muziek en leuke aankleding van de zaal. En veel vrijwilligers die de bezoekers enthousiasmeren om te gaan dansen. Dat wordt leuk! Gelukkig komen Joost Spijkers en Mouna Laroussi volgend seizoen terug met hun nieuwe programma. Zij vielen afgelopen seizoen echt op bij het publiek. En we zijn natuurlijk blij met grote namen als Ernst & Bobbie, Guido Weijers en Maarten van Rossem.

Eigen succesvolle events komen ook terug, zoals de Ladies Night, Run Into Dance XL en natuurlijk het Korenfestival Zang vanuit het Groene Hart. Kortom: het puzzelen is afgerond, de verkoop is gestart en we hopen dat veel mensen ons weten te vinden voor een prachtig nieuw theaterseizoen.

Kijk op evertshuis.nl

Jackie van der Vlis, directeur/programmeur Evertshuis

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter