Krijgsgeschiedenis Vinetaduin: natuurlijk bunkers

Duik in de geschiedenis van natuurgebied Vinetaduin en ontdek hoe natuur en krijgsgeschiedenis hand in hand gaan. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap organiseert van 10 juni tot en met 22 juli elk weekend een excursie door gangenstelsels en langs natuur. Ga mee, ontdek de rijke historie en hoe vleermuizen en zandhagedissen hier hun plek vinden.

In de 20e eeuw vormde het Vinetaduin in Hoek van Holland een belangrijke schakel in onze militaire verdediging. Tegenwoordig bestaat het rijksmonument uit een combinatie van vier lagen krijgsgeschiedenis uit de 20e eeuw. Je vindt er Nederlandse kazematten uit de Eerste Wereldoorlog, een Nederlandse kustbatterij uit het Interbellum, een Duitse kustbatterij uit de Tweede Wereldoorlog én een Amerikaans communicatiestation uit de Koude Oorlog.

Natuur en erfgoed

Tussen al die lagen geschiedenis vinden heel veel dieren en planten een thuis. Eikenbomen schuilen in een loopgraaf tegen de zoute zeelucht, vleermuizen overwinteren in de scheuren van het 450 meter lange gangenstelsel en de meterslange wortels van helmgras glippen naar binnen door kieren in het beton.

Ga je mee?

Hoe natuur en krijgsgeschiedenis hand in hand gaan, ontdek je tijdens deze excursie. Een unieke kans om dit normaal gesproken niet toegankelijke duingebied met bunkers én het gangenstelsel te bezoeken. Kijk voor meer informatie en aanmelden op zhl.nl/agenda.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp