Vandaag kleurt Schoonhoven Zilver

Vandaag wordt de de historische binnenstad van Schoonhoven 10.00 tot 17.00 uur omgetoverd tot één grote goud- en zilversmidswerkplaats tijdens de Nationale Zilverdag, want wie Schoonhoven zegt, zegt ‘Zilverstad’. Het pittoresk stadje in het Groene Hart heeft dan ook een een rijke geschiedenis op het gebied van edelsmederij en zilversmeedkunst. Al eeuwenlang staat Schoonhoven bekend als dé plek waar vakmanschap en creativiteit samenkomen in prachtige zilveren voorwerpen.

Nationale Zilverdag alle deuren gaan open

Tijdens de Nationale Zilverdagen openen alle ateliers van goud- en zilversmeden hun deuren op deze feestelijke dag en daarnaast laten vanuit meer dan 140 locaties, kramen en paviljoens goud- en zilversmeden, graveurs en edelsteendeskundigen de geheimen van hun vak zien. Vakschool Schoonhoven geeft voorlichting, het Zilvermuseum biedt allerlei extra’s en er zijn exposities en demonstraties. Het zilver in al zijn facetten is hier te bewonderen. Op de Nationale Zilverdag vindt ieder iets wat hem – en zeker ook háár – aanspreekt, verrast of verrijkt.

Geschiedenis

Volgens historici gaat de geschiedenis van de edelsmederij in Schoonhoven al terug tot de 13e eeuw stond. Toen ontstond er langs het veenriviertje de Zevender een kasteel.Ongeveer op de plek waar nu het Doelenplein is. De kasteelheren gaven zilversmeden opdrachten om spullen voor hen te smeden, Veel ambachtslieden vestigden zich in de stad en begonnen met het vervaardigen van prachtige zilveren sieraden, gebruiksvoorwerpen en kunstobjecten.

In de 19e eeuw werd Schoonhoven internationaal erkend als een belangrijk centrum van de zilverindustrie. De stad groeide uit tot dé plek waar jonge edelsmeden hun vakmanschap konden leren en verfijnen. Dit leidde tot de oprichting van de Zilverschool in 1898, een gerenommeerde school waar jonge talenten werden opgeleid tot vakbekwame zilversmeden. De Zilverschool speelde een essentiële rol in het behoud van het traditionele ambacht en het doorgeven van kennis en vaardigheden aan nieuwe generaties.

Tegenwoordig is Schoonhoven nog steeds een belangrijk centrum voor de edelsmeedkunst. De stad trekt jaarlijks vele bezoekers die geïnteresseerd zijn in zilveren voorwerpen en de rijke geschiedenis van de zilverindustrie. Het Zilvermuseum, gevestigd in een prachtig historisch pand, vertelt het verhaal van Schoonhoven als Zilverstad en toont een uitgebreide collectie zilveren objecten van verschillende tijdperken en stijlen.

De Zilverschool heeft zich in de loop der jaren ook aangepast aan de veranderende behoeften en technieken in de edelsmeedkunst. Naast het behoud van traditionele technieken, omarmt de school ook moderne ontwikkelingen en experimenten op het gebied van zilver- en sieraadontwerp. Zo blijft Schoonhoven een broedplaats van creativiteit en innovatie binnen de edelsmeedkunst.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp