Kerkendag op tweede pinksterdag: bezoek eens de Sint Jan in Gouda

Op tweede pinksterdag, 29 mei 2023, wordt de landelijke Open Kerkendag gehouden. De derde editie van de Open Kerkendag staat in het teken van het kerkinterieur. Het Nederlandse landschap staat bekend om de torenspitsen en kerken, maar wat schuilt er nu precies achter deze stenen façades? In de Nederlandse kerken is zóveel kunst en erfgoed te zien, dat je zonder overdrijving van musea kunt spreken. Om daar iets van mee te krijgen, om dat te zien en te ervaren, moet je wel een keer naar binnen gaan. Dat is de uitnodiging van Open Kerkendag. Kom binnen en verbaas je over al dat moois van eeuwen en geniet van diverse activiteiten.

meer info

Sint Jans Kerk in Gouda

Een van de meest indrukwekkende kerken in het Groene Hart is de Sint Jans Kerk in Gouda. Een een monumentaal gebouw met een rijke geschiedenis die teruggaat tot maar liefst de 13e eeuw. Het is een van de oudste en grootste kerken van Nederland en staat bekend om zijn imposante gotische architectuur en prachtige glas-in-loodramen.

De bouw van de voorlopers van de huidige Sint Jans Kerk begon in 1220 en duurde meer dan 200 jaar. De kerk diende als een belangrijk religieus en cultureel centrum voor de stad Gouda en haar omgeving. Het oorspronkelijke ontwerp was een kruiskerk, maar door de eeuwen heen en na verschillende uitbreidingen en renovaties kreeg de kerk zijn huidige vorm.

Foto’s: Beeldbank VVV Gouda

Een van de meest opvallende kenmerken van de Sint Jans Kerk zijn de glas-in-loodramen. Deze ramen behoren tot de mooiste en meest uitgebreide collecties in Europa. Ze dateren uit de 16e eeuw en vertellen Bijbelse verhalen en geven scènes uit de lokale geschiedenis weer. Deze kleurrijke ramen zijn ware kunstwerken en trekken jaarlijks vele bezoekers.

Het bijzondere van de Sint Jans Kerk is misschien wel dat de beeldenstorm grotendeels aan de kerk voorbij ging. Dat heeft veel te maken met enerzijds dat de burgerij in Gouda in vergelijking met de rest van Nederland behoorlijk tolerant dacht. Niet voor niets hebben de grote vrijdenkers in onze geschiedenis, Erasmus en Coornhert, banden met Gouda. De ‘Delftenaar Coornhert’, vluchtte aan het eind van zijn leven naar Gouda dat bekend stond om zijn liberale stadsbestuur en grote vrijheid van drukpers.

Kortom de Sint Jans Kerk heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Gouda en dat doet de prachtige kerk tot de dag van vandaag nog steeds.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter