Hoeveel onheil wil je tegelijk?

Beetje een vraag waar ik mee zit, nu er weer van alles over ons heen komt over de staat van de natuur, de vogels, het water. Er deugt niks, zo lijkt het. Niks voortgang, alleen maar teloorgang.

Gelukkig is met de overvloedige regenval dit voorjaar de grondwaterstand hersteld. Het blijkt zo maar te kunnen dat het grillig verloop van weer, zoals het altijd is geweest, het watertekort oplost. Nu zal er best iemand zijn die ons direct weet vertellen dat 2-3 droge maanden op een rij ons weer terugbrengt naar een lager bodempeil en dus een gedefinieerd tekort. En dat is dan nog waar ook. Gekker is het dat als het na vandaag twee weken niet regent, alleen al de voorspelling dat de bodem dan uitdroogt een groot forum krijgt, de voorpagina’s haalt, om ons komend onheil aan te zeggen.

Teneur van mijn verhaal: onheilsverhalen gaan er in als pap. Doomsday denken wordt in onze dagen gecultiveerd. Nuances ebben weg. Alles is zwart-wit. Je bent voor of tegen. Ik ben daar eerlijk gezegd wel een beetje klaar mee.

Dat er problemen zijn is duidelijk, maar de balans tussen wat niet goed gaat en wel goed gaat is ver te zoeken. Rapportages worden aangegrepen om standpunten neer te zetten en stelling te nemen. Ik begrijp Johan Vollenbroek én Ronald Plasterk, volstrekte opponenten van elkaar, allebei. Beiden dragen een missie uit en plaatsen alles in dat (hun) perspectief. Ik weiger mee te gaan in hun denkpatronen en in die van hun talrijke discipelen. De werkelijkheid is veelkleuriger en meertonig. Balans en nuance doen er toe.

De komende weken zal het kabinet belangrijke keuzes moeten maken inzake stikstof, natuur en wonen. Problemen negeren is even zinloos als die verabsoluteren. Laten we in wijsheid de dingen doen die nodig zijn, waarbij we mogen verwachten dat de regering heldere doelen stelt, de redelijkheid ervan onderbouwt en deze overtuigend uitdraagt.

Tenslotte: pragmatiek is geen ondeugd.

Reacties en input zijn welkom via info@groenehart.info

Kees van Velzen,
Voorzitter Stichting Groene Hart

Stichting Groene Hart

Stichting Groene Hart heeft als missie de kwaliteiten van het Groene Hart te behouden en te ontwikkelingen. De kwaliteiten van het Groene Hart zijn o.a. het open landschap van de kenmerkende Hollandse polders, oude boerderijen en oude forten en de rust te midden van de hectiek van de randstad.

Het werkgebied van de Stichting is het de contour van het Nationaal Landschap het Groene Hart en de daaromheen gelegen stedelijke gebieden.

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp

Column:

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp