Gouda wint Jantje Beton Prijs voor meest speelvriendelijke gemeente van Nederland!

In het stadhuis van gemeente Leiden heeft Prinses Beatrix de Jantje Beton Prijs voor de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland overhandigd aan gemeente Gouda. Wethouder Michel Klijmij-Van der Laan en kinderburgemeester Roselina Toekoen namen de prijs namens de gemeente in ontvangst. Tijdens de feestelijke uitreiking prees zowel de vakjury als de kinderjury, de gemeente Gouda onder meer voor de aandacht die er is om iedereen te betrekken bij de inrichting van speeltuinen. Naast gemeente Gouda waren gemeente Rijswijk en gemeente Nijmegen genomineerd.

De Jantje Beton Prijs is een prijs voor de gemeente die werkt aan de ideale mix van fysieke ruimte en sociale aspecten op speelgebied én daarnaast ook proactief samen met kinderen en jongeren werkt. Daarnaast is gekeken naar thema’s zoals het beleid, inclusiviteit, participatie, duurzaamheid en groen.

Gemeente Gouda mag zich nu 2 jaar lange meest speelvriendelijke gemeente van Nederland noemen. Wethouder Michel Klijmij-Van der Laan is trots op het winnen van de prijs. “Als gemeente werken we hard aan inclusieve, groene en veilige speelplekken. Die richten we zo veel mogelijk in samen met de buurt en de kinderen. Het is mooi dat dat wordt gezien.”

Gemeente Gouda vindt dat iedereen moet kunnen meedoen en mee spelen. Maakt niet uit of je bijvoorbeeld oud bent, jong of in een rolstoel zit. Spelen is voor iedereen. In de speelbuurten binnen Gouda wordt gekeken naar de mogelijkheden voor het plaatsen van speciale speeltoestellen waarbij iedereen mee kan doen. Ook worden speelplekken waar mogelijk groen ingericht en wordt er gekozen voor duurzame speeltoestellen.

De jury

De vakjury, onder voorzitterschap van Mariëtte Hamer en de kinderjury waren erg te spreken over het speelbeleid van Gouda. “Bij het kiezen van de gemeente let ik op de lol die kinderen er kunnen hebben. En of er naar kinderen wordt geluisterd als het over spelen gaat. Ook kijk ik of er veel verschillende dingen te doen zijn en of íedereen mee kan doen en of het er gezellig is”, zegt Jurre (10).

De kinderjury werd dit jaar gevormd door deze 4 kinderen: Tessa (13) en Jari (16): zij vertegenwoordigen de kinderadviesraad De Buitenspelers. En Jurre (10) en Jille (12): zij vertegenwoordigen gemeente Leiden, de winnende gemeente van de Jantje Beton Prijs in 2021.

Jantje Beton

Jantje Beton is hét goede doel dat zich sinds 1968 samen met kinderen en jongeren inzet voor meer en uitdagender speelruimte en meer speelkansen. Kinderen en jongeren in kwetsbare (speel)posities krijgen hierbij extra aandacht.

Foto: Jantje Beton/Yvonne de Groot

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp