Wethouder de Vries voorzichtig optimistisch over de financiële toekomst

Tijdens de periodieke persconferentie woensdag 17 mei liet wethouder Elly de Vries doorschemeren voorzichtig optimistisch te zijn over de financiële toekomst van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. “De tering wordt flink naar de nering gezet,” waren haar letterlijke woorden. Ze hoopt daarmee dit jaar de weg naar herstel definitief in te slaan.

Wat de Vries betreft betekent dit dat de gemeente het komend jaar niet dan wel vrijwel niet bij leent om aan de renteverplichting te kunnen voldoen. Concreet gaat het dan om een bedrag rond de 11 miljoen. “Gaat dit lukken dan kunnen we aan de slag met het opbouwen van bestemmingsreserves.”, gaf zij aan. Komende week verschijnt de gemeentelijke burap. Een rapportage over de voortgang en prognose van het collegeprogramma en de daarbij horende begroting. Daaruit moet gaan blijken of de positieve woorden van de wethouder uitkomen.

Doorontwikkelen organisatie

“Het is nooit makkelijk om te bezuinigen”, vult de wethouder haar woorden aan, “vooral nu we de gemeentelijke organisatie flink aan het door ontwikkelen zijn”. Volgens de Vries zorgt dat tegelijkertijd voor de nodige onrust. Ook de krapte en spanningen op de arbeidsmarkt hebben effect op dit proces

Flinke meevaller

Tegelijkertijd maakte het college een flinke financiële meevaller van 1,6 miljoen euro bekend. Vanwege het zogenaamde “Didamarrest”, zijn gemeenten sinds een aantal jaren verplicht verhuur en verkoop van gemeentelijke grond en vastgoed openbaar aan te besteden. Zo ook het 10-jarig huurcontract voor de locatie van het tankstation aan de Goudseweg in Bodegraven.

“Het was even spannend”, liet wethouder Robin Kersbergen doorschemeren, “maar toen de enveloppen bij de notaris werden geopend bleek er ineens een bod te liggen van 1.6 miljoen euro”. Het betreft hier zogenaamd sleutelgeld. Een bedrag dat betaalt moet worden door de huurder bovenop de reguliere huurovereenkomst waar verder geen prestatie vanuit de gemeente tegenover staat. Over het bedrag zal nog wel belasting afgedragen moeten worden. De verhuur van deze locatie levert de gemeente jaarlijks zo’n 90.000 euro op.

De snelgroeiende keten onbemande tankstations Tinq wist de concessie voor de komende tien jaar met het bod binnen te halen. De huidige huurder Shell deed overigens niet mee aan de veiling.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp