Volop keramiek in de schijnwerpers tijdens Goudse Keramiekdagen

Tijdens Hemelvaart, op donderdag 18 en vrijdag 19 mei 2023 vinden de Goudse Keramiekdagen plaats in Gouda. Voor de 46ste keer alweer, staat de markt in Gouda dan vol met kramen van keramisten die hun beste werk tonen. Vanuit heel Europa maar ook vooral Nederland komen keramisten hun werk verkopen. Sommige keramisten komen van ver, helemaal uit Lithouwen of Spanje, maar ook Belgische en Duitse keramisten willen graag naar Gouda komen. Keramisten komen graag, vanwege de sfeer op de markt, en de toeloop van de vele koopgrage bezoekers. Maar ook het ontmoeten van collegas is belangrijk voor de keramist en de inspiratie over en weer. Daarnaast kunnen keramisten zich aan elkaar meten, door te strijden om de hoogste vaas of de breedste schaal tijdens de openbaren draaiwedstrijden waar de goudse keramiek markt ook om bekend staat.

Jonathan Yamakami “Nieuw Leven”

Gemeente Gouda steunt de keramiekmarkt

De Gemeente Gouda steunt de keramiek markt van harte, onder andere door een keramiekprijs ter beschikking te stellen voor de Goudsekeramiekdagen.
In de burgerzaal van het stadhuis is een tentoonstelling met topstukken van de deelnemende keramisten, dit jaar naar het thema: Nieuw leven.
Een vakjury beoordeelt de ingeleverde topstukken van de keramisten wat resulteert in drie prijzen.
Daarnaast mag ook het publiek kiezen welk stuk ze het beste vinden, en ook daarvoor worden drie prijzen uitgereikt op vrijdagmiddag.

Er vinden demonstaties plaats van boetseren en plateelschilderen.
In een tent op de markt toont Trudy Ottenspeer het plateelschilderen dat zo’n traditie heeft in Gouda, en Carien van Dongen laat zien wat boetseren inhoudt in dezelfde tent.
Op de Kleiweg en de Lange Tiendeweg zijn ook draaidemonstraties te bewonderen.
Achter het historische stadhuis op het podium zijn er twee dagen lang wedstrijden te zien van de hoogste vaas en de breedste schaal. Sommige keramisten hebben speciaal geoefend in de hoop te kunnen winnen, dus dat wordt spannend.

Kinderen kunnen onder deskundige begeleiding komen kleien op de markt. Er zijn kramen beschikbaar met schorten en water en sponzen en daarmee is er alle ruimte voor eenieder zijn fantasie de vrije loop te geven. De kinderen kunnen zelfs een poging wagen op de draaischijf.

Keramiekroute

Door de binnenstad is een keramiekroute te genieten, met verschillende galeries en ateliers, die voor de gelegenheid keramiek tonen. Zo kan men meer zien van de mooie binnenstad van Gouda en diverse keramisten in hun eigen atelier ontmoeten.
Ook in het Museum Gouda dat onderdeel is van de route, zijn topstukken te zien van de belangrijkste aardewerkfabrieken in Gouda. Van jugendstil tot art deco, van klassiek tot modern. Van de Nederlandse Keramiek Opleiding is in het museum een tentoonstelling te zien van de tweedejaars studenten, die met het thema ‘insecten’ hebben gewerkt.

Op donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur kan je langskomen bij het Blomatelier dat ook op de markt staat, en als je een mooie schaal hebt, gekocht op de markt bijvoorbeeld, of  mee van huis, dan kan je gratis een workshop meedoen voor alleen de materiaalkosten, om deze schaal met een ikebana achtige combinatie te leren schikken.

Muziek

In het historisch stadhuis dat voor de gelegenheid ter bezichtiging open is tijdens de goudse keramiekdagen, zijn muziekuitvoeringen zowel als op de markt en in de burgerzaal.
De markt wordt geopend  met de klanken van een carillonconcert gegeven door Boudewijn Zwart.
Om 1300 uur geeft de Stedelijke Harmonie Caecilia een concert van het bordes van het stadhuis.

Inloopconcerten in het Stadhuis door Kamerorkest Midden Holland om 14.00 en 15.00 uur.
Op vrijdag 19 mei geeft het seniorenorkest van de Goudse Harmonie de Pionier een concert om 12.30 vanaf het bordes van het Stadhuis.
Op de markt buiten is doorlopend draaiorgelmuziek te beluisteren van Adrie Vergeer met zijn orgel ‘De Panfluiter’.
In de burgerzaal, waar de tentoonstelling van de keramisten te bezichtigen is, speelt Jadi Peperzak een gevarieerde gitaarmuziek programma.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp