Daan Treur nieuwe Hollandse Kaaskoning

Daan Treur is uitgeroepen tot de nieuwe Hollandse Kaaskoning. Hij is de zesde Woerdense grootheid die de koninklijke titel een jaar lang mag dragen.

Loco-burgemeester Arjan Noorthoek maakte de nieuwe titeldrager vrijdag bekend aan de vooravond van de Nationale Graskaasdag. Hij prees de tomeloze inzet van Daan Treur voor de boerenkaas, onder meer als kaaskeurmeester en lid van de noteringscommissie. Ook zijn vakmanschap, die zich onder meer uit in de ontwikkeling van nieuwe kazen, werd door Noorthoek geroemd. ‘Een connaisseur, een fijnproever. Een man waarbij het gele bloed door de aderen stroomt.’

Na de bekendmaking werd Daan Treur met een ferme ridderslag met een kaasmes door oud-Kaaskoning Cees Verburg officieel tot nieuwe Hollandse Kaaskoning geslagen.

Volgens traditie was ook de Bodegraafse Kaaskoning Carola Onderwater-van der Burg aanwezig tijdens de ‘kroning’.

foto: Harald Lakerveld

Familiebedrijf

Daan Treur (59 jaar) is directeur van Treur Kaas. Dit familiebedrijf is in 1955 opgericht door Evert Treur, de vader van de nieuwe Hollandse Kaaskoning. De onderneming is gevestigd aan Rietveld. De Kaaskoning werkt in het bedrijf samen met zijn jongere broer René Treur.

Inmiddels is ook de derde generatie werkzaam in het bedrijf: Eduard, de zoon van Daan.

Ambassadeur

De jury van de Hollandse Kaaskoning bestaat uit burgemeester Victor Molkenboer (voorzitter), oud-kaaskoning Cees Verburg en Daniëlle Verweij. Zij roemen de nieuwe Kaaskoning voor zijn inzet voor Woerden Kaasstad en zien in Daan Treur een waardige ambassadeur. ‘Je zou hem met recht professor in de kaas kunnen noemen. Hij is innovatief in zijn aanhoudende zoektocht naar hoe een kaas nóg lekkerder wordt. Tijdens het rijpingsproces van nieuwe kazen zet hij zijn kritische smaak en expertise in. En met succes: deze kazen zijn wereldwijde prijswinnaars,’ aldus het juryrapport. 

Daan Treur voegt zich in de eregalerij van eerdere Hollandse Kaaskoningen: Jan de Goey, Jos van Riet, Bas en Hollander, Rien van den Wijngaard en Cees Verburg.

Sinds 2015

Het initiatief van het fenomeen Hollandse Kaaskoning werd in 2015 in het leven geroepen door Nieck Engelhard en Daniëlle Verweij. Woerden Marketing, drijvende kracht achter het Kaasgenootschap, is de organisator van het evenement.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp