Rij rustig en wees alert!

Net iets te hard rijden, het gebeurt vaak zonder dat je het merkt. Als iedereen zich aan de snelheidslimiet houdt, hebben we naar schatting 25 tot 30% minder gewonden bij ongevallen. En daarnaast voorkom je het risico op een boete. Doe het dus niet. Maak een punt van nul slachtoffers!
Soms onderschat u de risico’s van te hard rijden, bijvoorbeeld doordat het rustig lijkt op de weg. De slachtoffercijfers laten helaas zien dat te hard rijden wel degelijk risico’s met zich meebrengt. In Zuid-Holland komen iedere dag 19 mensen als gevolg van een ongeval niet ongeschonden thuis. Daarbij speelt ook te hard rijden een rol: 1 op de 3 dodelijke verkeersongevallen komt door te hoge snelheid.

Feiten en tips

Hoe harder u rijdt, des te meer tijd heeft u nodig om tot stilstand te komen. Bij een rijsnelheid van 30 kilometer per uur heeft u ruim 15 meter nodig. Rijdt u 10 kilometer harder, dan heeft u ruim 21 meter nodig. Bij regenachtig weer loopt dat nog verder op. De stopafstand bij 50 kilometer per uur is maar liefst 32 meter. ABS verkort deze remafstand niet. Een botsing met 50 kilometer per uur staat gelijk aan een val van 10 meter. Dit is vergelijkbaar met de val van de derde verdieping van een flatgebouw. 

Rij rustig en rem af

Wethouder Robin Kersbergen: “Veilig thuiskomen is iets wat we met zijn allen moeten doen. Onder andere door onze snelheid steeds aan te passen aan de omstandigheden. En let op: bij drukte op de weg of slecht weer kan een aangepaste snelheid óók langzamer zijn dan de maximumsnelheid! Door rustig en anticiperend te rijden, verkleinen we de kans op ongelukken. Want al bent u nog zo’n goede chauffeur, dan nog kunt u worden verrast door e-bikes en speed pedelecs. Die zien eruit als een fiets zonder motor, maar hebben de snelheid van een brommer. Ook de gebruikers van dat soort fietsen zijn soms nog aan de snelheid van hun oude ‘gewone’ fiets gewend. Hou dus oog voor elkaar, laat ruimte en wees telkens alert. Samen maken we een punt van nul slachtoffers in het verkeer.” 

Doe jij ook mee? Informatie:  maakeenpuntvannul.nl

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp