Milieu vriendelijke Voorjaarsmarkt

 Zoals bekend is de EU wet- en regelgeving omtrent plastic voor eenmalig gebruik snel aan te veranderen. Plastic rietjes zijn inmiddels verboden en vanaf januari volgend jaar zijn plastic bekers voor eenmalig gebruik verboden. Hergebruiken wordt de norm.

Vooruitlopend op deze wetswijziging heeft de Buren besloten om de komende Voorjaarsmarkt (woensdag 10 t/m zaterdag 13 mei) met herbruikbaar plastic te gaan werken, de zogenaamde duurzame bekers. Dit in overleg met de gemeente Bodegraven Reeuwijk. De Buren organiseert al jaren allerlei evenementen als de Voorjaarsmarkt, Koningsdag en de Najaarsmarkt. “En na elk evenement staan wij verbaasd over de hoeveelheid afval die er na het evenement op straat ligt. Een groot karwei voor o.a. de Cyclus om dit meteen na het evenement op te ruimen. Het is tijd dat we hier verandering in gaan brengen” volgens Ben van ‘t Hof.© Digitale Bodegraafse Krant
 

Dit betekent dat de bezoekers aan de voorjaarsmarkt, hun eerste beker kopen. U bent eigenaar van de herbruikbare beker, welke u bij de volgende bestelling kunt omwisselen voor een schone beker. Er wordt niet gewerkt met statiegeld. De Voorjaarsmarkt wordt gehouden op het Raadhuisplein. Dit terrein wordt niet afgesloten, waardoor het verstrekken van een eerste gratis beker niet mogelijk is. “Ons doel is bijdragen aan de vermindering van wegwerp plastic. Heineken heeft een aantal evenementen meegemaakt, de recyclegraad ligt op 75%. Wij verwachten een schoner plein en ook een veiliger plein zonder rondslingerend afval zoals de aluminium flessen waar mensen nog wel eens over struikelden. Mooi om zo een bijdrage aan een schoner milieu te leveren, aldus Ben van ’t Hof.

Op de Voorjaarsmarkt worden er ook consumpties in blik verkocht. Hier zit sinds kort statiegeld op. Wij verzoeken de gasten om dit blikje heel te laten en in de speciaal daarvoor bedoelde containers te gooien. Wij zullen deze blikjes inleveren en het statiegeld doneren aan een goed doel. Aan het einde van de avond bij ‘het laatste rondje’ is er nog kans op afval, omdat de vertrekkende bezoekers de herbruikbare bekers op de grond gooien. Dit willen wij voorkomen. Ook de herbruikbare bekers kunnen de bezoekers doneren aan het goede doel. Gooi blikjes en herbruikbare bekers is de daarvoor bedoelde containers. Via social media laten wij weten welk doel dit is geworden.

Samen maken we de wereld weer een stukje groener!

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp