Feestelijke afsluiting conservering Lange Arm op GOUDasfalt

Na meer dan een jaar hard werken is zaterdagavond 6 mei de feestelijke afsluiting van het project ‘Conservering van de Lange Arm’ op GOUDasfalt. Een flink aantal vrijwilligers van GOUDasfalt heeft hiervoor de handen uit de mouwen gestoken. Tijdens de afsluiting geven vrijwilligers van de projectgroep rondleidingen om te laten zien wat er gedaan is. Daarnaast zal wethouder Michiel Bunnik een toespraak houden. Het programma start om 20:30 uur in het paviljoen Gouwestrand. Iedereen is van harte welkom.

De Lange Arm, de toevoerband, de lage en de hoge trechter vormen samen een gezichtsbepalend icoon voor Gouda en hét verbindende element op het terrein van GOUDasfalt. Voor de conservering van dit industrieel erfgoed nam een projectgroep van GOUDasfalt vanaf maart 2021 een groot deel van het werk op zich. De projectgroep had daarbij drie V’s voor ogen: Veiligheid, Verven en Verlichten. Elke week klommen de vrijwilligers de Lange Arm in met staalborstels, krabbers en kwasten, ze lasten losse stukken vast en monteerden daarna de verlichting.

Stoer uiterlijk behouden

Onderhoud blijft natuurlijk nodig, maar alle achterstallige klussen aan de Lange Arm zijn geklaard. Daarbij is het ruige, stoere uiterlijk behouden gebleven. De Lange Arm is weer met recht een Gouds Icoon aan de Hollandsche IJssel, dat het verdient om niet alleen bij daglicht op te vallen, maar met de nieuwe verlichting ook na zonsondergang als baken te fungeren.

Succesvolle crowdfunding

De Lange Arm markeert de historie van het terrein van GOUDasfalt. Uit technisch onderzoek bleek indertijd dat het noodzakelijk was om actie te nemen om de Lange Arm te conserveren. Begin 2022 werd daarom een crowdfunding georganiseerd, zodat er naast een projectgroep, ook budget was voor externe expertise en inkoop van materialen. Meer dan 140 supporters en sponsors droegen een financieel steentje bij.

Zeldzame kraan

De Nederlandsche Stichting voor het Erfgoed van Kranen (NedSEK) heeft in 2015 een rapport opgesteld conform de waarde criteria van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Een van de beoordelingen is: ‘De Lange Arm is zeker zeldzaam.’ Met de conservering van de Lange Arm draagt GOUDasfalt bij aan het behoud van een markant icoon van Gouds industrieel erfgoed.  

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp