Na ruim 11 maanden nog steeds geen documenten

De Bodegraver Levi Hoogendoorn is boos. Na ruim 11 maanden heeft hij nog steeds geen antwoord gekregen op zijn WOO verzoek van 9 juni vorig jaar. Ruim 11 maanden geleden. Vooral de coalitiepartners Voor de coalitiepartijen CDA, VVD, D66 en SGP krijgen het ervan langs. “U kijkt ernaar en vinden het wel best, is de boodschap die zij woensdagavond 10 mei tijdens de inspraak in de gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk te horen krijgen. Hoogendoorn laat weten nadrukkelijk namens zich zelf en zijn gezin te spreken. Eerder trad hij op als een van de woordvoerders uit de wijk Weideveld inzake het WKO-systeem (Warmte Koude Opslag). Daar is nu geen sprake van.

Begin juni 2023 diende Hoogendoorn een WOO verzoek in rondom het WKO systeem en de afhandeling van klachten door de firma Eteck. Eigenaar van het systeem. Al jaren rommelt het in de wijk. Waar voorheen het systeem gold als neusje van de zalm op het gebied van duurzaamheid, bleek in 2007 dat Bodegraven niet in staat was het overeengekomen bouwvolume in de wijk te realiseren. Reden voor Energieleverancier Nuon, ontwikkelaar van het WKO systeem, om destijds de stekker uit het project te trekken. In 2015 werd het project uiteindelijke verkocht De bewoners die wel aangesloten waren op het systeem, 143 huizen, bleven achter met een niet duurzaam systeem.

Levi Hoogendoorn

Levi Hoogendoorn behoort tot een van die benadeelden. Sindsdien probeert hij zij aan zij met lotgenoten tot een aanvaardbare oplossing met de energieleverancier en de gemeente. Zonder het beoogde resultaat. Integendeel licht Hoogendoorn toe. “Een aantal problemen zijn inmiddels opgelost, maar een aantal ook niet. Vandaar mijn WOO-verzoek.”

Volgens de wet is een bestuursorgaan normaal gesproken verplicht om binnen vier maximaal zes weken de opgevraagde informatie te verstrekken. Tenzij deze privacygevoelig zijn, vertrouwelijke informatie bevatten of de Nederlandse veiligheid in gevaar brengen. In uitzonderlijke gevallen kan in overleg gekozen worden voor een langere periode.

Volgens Hoogendoorn is van die uitzonderlijke situatie maar deels sprake. Uit een memo in zijn bezit blijkt dat de stukken in september 2022 al klaar lagen om verstrekt te worden. “Maar ruim 11 maanden later heeft onze gemeente nog steeds niet aan zijn wettelijke verplichtingen voldaan. Tot mijn verbijstering werd ik wel gebeld door een juridische beleidsmedewerker die wist te melden dat er voortdurend ‘konijnen uit de hoge hoed komen die het proces vertragen”,

Welke konijnen dat zijn komt niet naar buiten. Inmiddels heeft de gemeente wel laten weten ze aan het voorbereiden zijn de energieleverancier juridisch aan te pakken.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp