Vluchten uit Afghanistan en verlies van vrijheid in Filmhuis Gouda en Goudse Schouwburg

Gedwongen door oorlog verlaten Afghaanse vluchtelingen halsoverkop hun land. Ze verliezen de vrijheid die voor ons allen zo belangrijk is. Wat zijn daar de gevolgen van? En welke toekomst hebben zij? Filmhuis Gouda besteedt hier op 17 mei aandacht aan met de documentaire The Mind Game en in de Goudse Schouwburg geeft journalist en programmamaker Thomas Erdbrink op 6 juni een lezing.

Documentaire The Mind Game

Ze noemen het ‘de game’: de levensgevaarlijke reis die vele minderjarigen afleggen op zoek naar bescherming in West-Europa. Voor Sajid Khan Nasiri begon de ‘game’ op zijn 14e nadat de Taliban zijn vader hadden vermoord. Via Iran en Turkije naar Oost-Europa komt hij steeds dichter bij zijn eindbestemming, opgejaagd door gewelddadige politieagenten en vijandige burgers. In clips die hij heeft opgenomen met zijn telefooncamera doet hij verslag van zijn reis en de psychologische druk die hij als jonge vluchteling ervaart.

De documentaire draait op woensdag 17 mei om 20u00 in het Filmhuis in Gouda (namens het Movies that Matter Filmfestival). Na afloop is er een vraaggesprek met Aziz Kawak, teamleider Vluchtelingenwerk Gouda, journalist en documentairemaker. Herkent hij zich in het verhaal van Sajid? Wat miste hij toen hij naar Nederland kwam? En hoe gaat onze gemeente om met de stroom alleenreizende minderjarige jongeren die in Nederland aankomen?

Kaarten zijn alleen online te koop via www.filmhuisgouda.nl. De film is Engels ondertiteld.

Lezing van Thomas Erdbrink

In 2021 vertrekken de Amerikanen en hun bondgenoten halsoverkop uit Afghanistan. Terwijl iedereen het land verlaat, besluit journalist Thomas Erdbrink juist om naar Kabul te gaan voor zijn nieuwe docuserie Onze man bij de Taliban. Want het verhaal begint nu pas.

Op dinsdag 6 juni, vanaf 20u00 vertelt Thomas in De Goudse Schouwburg over zijn ervaringen en geeft hij een blik achter de schermen naar aanleiding van zijn serie. Hoe film je onder een regime dat Westerlingen jarenlang als doelwit zag? En wat ging er vooraf aan de ontmoetingen die de trauma’s van 20 jaar oorlog onverbloemd in beeld brachten?

Kaarten zijn te koop via de Goudse Schouwburg en meer informatie over de avond is hier te vinden.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter