MATCH: MEESTERWERK UIT HET RIJKSMUSEUM OP VISITE IN GOUDA

Museum Gouda 1 op 1 met het Rijksmuseum – Portret van een meisje in het blauw ontmoet De gezusters Arntzenius

Twaalf Nederlandse musea, waaronder Museum Gouda, tonen deze zomer een meesterwerk uit het Rijksmuseum naast een topstuk uit eigen collectie: een perfecte Match. Vanaf 2 juli ‘matcht’ Museum Gouda het wereldberoemde Portret van een meisje in het blauw (1641) van Johannes C. Verspronck uit het Rijksmuseum met De gezusters Arntzenius (1895) van Willem B. Tholen uit de eigen collectie. De ontroerende ontmoeting tussen deze schilderijen is tot en met zondag 3 september te bewonderen in Gouda.

Splinter Chabot

Speciaal voor deze Match schreef Splinter Chabot een tekst die ook te beluisteren is tijdens het bezoek aan de tentoonstelling in Museum Gouda. Zo’n bezoek is dan óók een bijzondere ontmoeting: tussen de zeventiende eeuw, de negentiende eeuw en, met onszelf als toeschouwer erbij, de eenentwintigste eeuw. Chabot zegt hierover: “Door de eeuwen heen reizen lijkt misschien niet mogelijk, maar niets is minder waar. Via de kunst kunnen we elke dag de tijd tackelen. Zoals hier, nu, op dit moment, tijdens deze samenkomst.”

Portret van een meisje in het blauw (1641) – Johannes C. Verspronck

Het meisje werd door Verspronck geportretteerd als een kleine volwassen dame, zoals dat destijds gebruikelijk was. Ze kijkt je recht aan, bloost en draagt een jurk met goudbrokaat, een verfijnde kanten kraag en manchetten. Parels en verenwaaier maken haar verschijning compleet. Het is onbekend wie zij was, maar waarschijnlijk is het schilderij gemaakt in opdracht van een rijke familie. Splinter Chabot zegt over haar: “Ze kijkt naar de toekomst, naar hoe de tijd na haar eruit zal zien. Een paar meter verderop ziet ze twee eeuwen de toekomst in. Twee meisjes hangend op de bank. Bladerend door boeken. Zou ze jaloers zijn?”

De gezusters Arntzenius (1895) – Willem B. Tholen

Tholen had zijn atelier in het huis waar de familie Arntzenius woonde. Hij portretteerde de twee dochters op een verstild moment. Dora en Elizabeth, dertien en veertien jaar jong, zijn op een rode chaise-longue aan het lezen en trekken zich niets aan van de schilder, bij wie ze ook tekenles volgen. Ze dragen zwarte kleding met korte mouwen, zwarte armwarmers en daaroverheen witte schorten. Splinter Chabot: “De meisjes die geen korset, kant en pareloorbellen dienen te dragen. Ze lijken zo vrij en vredig, die twee dames op de bank. Ze hebben duidelijk geen boodschap aan het verleden, ze genieten van het heden. Hun heden. Maar wat zien we als we beter kijken?”

Boek

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek met alle 24 kunstwerken die in het hele land te zien zijn. Twaalf schrijvers leverden een bijdrage, waaronder Splinter Chabot, Umayya Abu-Hanna en programmamaker Cornald Maas.

Match

Match is een initiatief van de stichting M6; zes samenwerkende musea in Nederland, waar Museum Gouda één van is. De andere elf musea die aan Match meedoen (in elke provincie één), zijn Museum het Hannemahuis, Groninger Museum, Museum De Buitenplaats, Stedelijk Museum Kampen, Museum Nagele, Museum Henriette Polak, Stedelijk Museum Alkmaar, Museum Huis Doorn, Zeeuws Museum, Museum het Markiezenhof en het Limburgs Museum.

Museum Gouda 1 op 1 met het Rijksmuseum – Portret van een meisje in het blauw ontmoet De gezusters Arntzenius

Openingstijden Museum Gouda: dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur

Zie ook: museumgouda.nl en schattenuithetrijks.nl

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp