Massale meeuwensterfte op de Reeuwijkse Plassen

Lege nesten en verweesde kuikens. Het zijn taferelen die Heidi Looy dagelijks aantreft op de Reeuwijkse Plassen. De vogelgriep hakt er fiks in en veel meeuwen bezwijken aan de vogelgriep. Samen met haar man, Wilco van Rhoon, ruimt Heidi Looy de plassen op. Inmiddels hebben zij al honderden dode vogels uit en om het water gevist. Ook de gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft een beroep op ze gedaan.

Sinds een interview met een van de medewerkers van de gemeente en Heidi Looy bij EditieGroeneHart.nl over vogelgriep en blauwalg zijn de lijnen met de gemeente kort en het is dan ook niet zo gek dat er wordt samengewerkt. Vooral wanneer het gaat om zaken zoals nu spelen. Iedere dag trekt Looy, Statenlid voor BBB in Zuid-Holland samen met haar man erop uit om de dode dieren te ruimen. Vuilniszakken vol halen zij uit het water. Vooral uit de Ravenbergse Plas. Ook ander leden van de Wildbeheereenheid Reeuwijk en Omstreken steken vaak de helpende hand uit.

In twee weken tijd gaat de delen richting 2.000. “Vreselijk”, laat Looy weten. “De meeuwen broeden hier in kolonies, waardoor vogelgriep de kans krijgt zich snel te verspreiden. Roofvogels, zoals buizerds, vreten de karkassen aan en worden zelf ook weer besmet.” Meer dan ruimen kun je niet doen, maar het grijpt Looy en haar man aan dat er zoveel mooie dieren het slachtoffer zijn.

De gemeente waarschuwt van de dode vogels af te blijven. Doe ze eventueel met een grijpstuk in een plastic zak en waarschuw de gemeente. Haal vogels niet uit het water om aan de waterkant te leggen. Daarmee is de kans groot dat het virus zich onder zoogdieren verspreidt en muteert. Ook honden gaan soms aan de haal met een dode vogel. Is dit het geval neem dan contact op met de dierenarts.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp