De Mix Nederland | Bnadem

Tot en met 7 januari 2024 te zien in Museum Gouda

Wie mag je worden, wie kan je zijn en wat neem je mee van de generatie voor jou? Belangrijke vragen die Khalid Amakran (1991) stelt met zijn foto’s. Hij reageert op de foto’s van Robert de Hartogh (1942-2022) die vanaf de jaren zeventig jonge Marokkaanse arbeidsmigranten portretteerde. Khalid zocht de eerste generatie Marokkaanse Nederlanders op. Als zeventigers en tachtigers poseren ze, vol trots naast hun kinderen en kleinkinderen. Ze vertellen hun verhaal, over worstelen én wortelen in Nederland.

Robert de Hartogh (1942-2022) portretteerde vanaf de jaren zeventig jonge Marokkaanse arbeidsmigranten. Hij fotografeerde hen in Goudse fabrieken en pensions, en bij de gezinnen thuis. Khalid Amakran (1991) zocht de eerste generatie Marokkaanse Nederlanders op. Als zeventigers en tachtigers poseren ze, vol trots naast hun kinderen en kleinkinderen. Ze vertellen hun verhaal, over worstelen én wortelen in Nederland.

Bnadem

Bnadem is het Marokkaans-Arabische woord voor ‘mens’ en betekent letterlijk ‘zoon van Adam’. In de Marokkaanse cultuur ben je dus onderdeel van iets wat groter is dan jijzelf. Heel anders dan het Nederlandse ‘individu’, dat juist ‘ondeelbaar’ betekent. De tentoonstelling omvat de zoektocht van Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond.

Bnadem is de Zuid-Hollandse editie van De Mix Nederland, een serie tentoonstellingen op verschillende plaatsen in Nederland. Op elke plek laat een andere hedendaagse Nederlandse fotograaf zich inspireren door een historische fotocollectie. De tentoonstelling bestaat uit twee delen: op NS Station Gouda en in Museum Gouda.

Bnadem vormt onbedoeld een postuum eerbetoon aan Robert de Hartogh, die tijdens de voorbereidingen eind 2022 plotseling overleed. Hij en Khalid Amakran hebben intensief samengewerkt om deze dubbeltentoonstelling samen te stellen.

Bnadem is een initiatief van Stichting Beeldmix samen met Museum Gouda, NS en ProRail. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Gouda, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Mondriaan Fonds en Nederlands Fotomuseum.

TICKETS

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp