Jaarlijkse lintjesregen in Bodegraven-Reeuwijk

Tijdens de jaarlijkse traditionele lintjesregen ontvingen woensdagochtend 26 april vijf inwoners uit de gemeente een Koninklijke Onderscheiding. Na een korte toespraak, sprak burgemeester Michiel Grauss de bekende woorden: het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De volgende inwoners van Bodegraven-Reeuwijk zijn gedecoreerd: Greet Meijers-Blijleven, Henk Pauw, Matthijs Warnaar, Joost Rooms en Leonne Dikmans-Heemskerk.

Foto: gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Toesprak burgemeester Grauss

Dames en heren, goedemorgen,

Van harte welkom in de Brug voor de uitreiking van de Koninklijke onderscheidingen. Nu weet u ook meteen waarvoor u hier bent, ik ben heel benieuwd naar de smoezen die zijn gebruikt om jullie deze kant op te lokken. Maar geen zorgen, u hoeft geen presentatie te geven of een foto te maken.

Het gaat vandaag om de Koninklijke onderscheiding en dat is voor u net zo bijzonder en nieuw als voor mij. Ik ben er dan ook trots op, dat ik als burgemeester van deze mooie gemeente vandaag 5 Koninklijke onderscheidingen mag uitreiken aan mensen die zich belangeloos inzetten voor de buurt, de kerk, vluchtelingen, ouderen of kinderen. Weet dat jullie werk, inzet en enthousiasme ontzettend wordt gewaardeerd.

En om die waardering iets zichtbaarder te maken, gaan we nu officieel beginnen met het uitreiken van de Koninklijke Onderscheidingen. Dat doe ik wat cryptisch om de spanning er nog even in te houden.

Speech Henk Pauw De persoon die zo naar voren mag komen, is een echte alleskunners of mag ik duizendpoot zeggen? Van het organiseren van activiteiten, tot herstelwerkzaamheden en van bbq-chef tot het verzorgen van live uitzendingen in coronatijd. Daar waar de vele werkzaamheden, taken en verantwoordelijkheden elkaar afwisselen, staat als een paal boven water dat hij, altijd voor iedereen klaar staat en zeer betrokken is bij wat hij doet. Zo betrokken, dat hij zelfs zijn vakantie onderbrak voor een bruiloft in de Lutherkerk.

Wil je voordat we verder gaan even naar voren komen Henk Pauw? Zorgcentrum Vijverhof, de Protestantse Wijkgemeente Emmaüs, de Protestants Christelijke Ouderen Bond hebben het getroffen met jou. Je neemt niet alleen je eigen taken voor je rekening, maar doet die van een ander wanneer nodig er ook nog bij. Onderbezetting in het bestuur, hulp bij horeca-activiteiten of extra handjes tijdens een speciale dienst, er kan altijd een beroep op jou worden gegaan. Geen tijd meer over zou je denken, maar niets is minder waar. Want toen de fundering van de Lutherkerk aan vernieuwing toe was, stond je ook weer klaar om dit

proces samen met een collega volledig te begeleiden en aangezien een oud kerkgebouw vraagt om veel onderhoud, zal het daar vast niet bij zijn gebleven.

Het mogen duidelijk zijn, je werk wordt gezien en het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De grond voor dit besluit zijn uw bijzondere verdiensten voor de samenleving en de grote meerwaarde die dit heeft voor vele mensen.

Speech Leonne Dikmans Actief, betrokken en zichtbaar zijn de woorden die bij mij opkomen na het lezen van de ondersteuningsbrieven. En dan ben je niet alleen zichtbaar in je eigen dorp Waarder maar ook ver daarbuiten, want Sinterklaas mag ook ieder jaar een beroep op je doen. Daar waar andere mensen de zomervakantie gebruiken om uit te rusten en bij te komen, ben jij druk in de weer met de voorbereidingen van de intocht van onze goedheiligman. Die je ook persoonlijk goed kent.

Je weet er in elk geval een feestje van te maken, niet alleen van de intocht maar ook tijdens Koningsdag en het 900-jarig bestaan van het dorp Waarder. Hoogtijd om naar voren te komen Leonne Dikmans. Niet alleen Sinterklaas kon rekenen op een helpende hand ook voor de Wierickeruiters stond je klaar en dat terwijl je zelf niets met paarden hebt. Hopelijk beleef je wel plezier op de tennisbaan, waar je ook actief ben in verschillende commissies.

Niet alleen verenigingen kunnen op jouw hulp rekenen. Ook voor mensen in je omgeving sta je altijd klaar. Ze zeggen wel eens beter een goede buur dan een verre vriend en die uitspraak is zeker ook op jou van toepassing. Jarenlang stond je klaar voor de buurvrouw en mede dankzij jouw hulp kon zij de laatste jaren van haar leven thuis blijven wonen. Klaar staan voor een ander doe je ook als voorzitter van het Huis van Alles in Waarder, waarbij jij het heel belangrijk vond om een plek te creëren waar iedereen welkom is. Naast je taken als voorzitter ben je ook actief, met hoe kan het ook anders, het organiseren van activiteiten en evenementen. Dat er nog maar vele feestjes mogen volgen!

Het mogen duidelijk zijn, je werk wordt gezien en gewaardeerd en het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Gefeliciteerd! Een

Koninklijke Onderscheiding wordt niet zomaar verleend. Het is een erkenning van zeer hoog niveau voor bijzondere persoonlijke verdiensten.

Speech Joost Rooms De volgende persoon die ik zo naar voren mag roepen is iemand op wie je kan bouwen, in goede tijden maar ook in slechte tijden. Waarbij hij altijd oog heeft voor zijn mede mens en het belang van de organisatie. Daar waar andere mensen zouden afhaken, gaat hij de uitdaging aan om alles in goede banen te leiden. Zo maakte hij in zijn vrijwilligerswerk maar liefst 2 fusies mee, waarbij hij een belangrijke rol vervulde. Zijn werk doet hij zorgvuldig en met oog voor detail, waarbij hij de mensen om zich heen niet uit het oog verliest.

Ik ben trouwens wel benieuwd of deze persoon vandaag op de fiets is gekomen, wellicht wil je naar voren komen Joost en die vraag zelf beantwoorden? Hopelijk voel jij je vandaag net zo welkom hier als dat jong en oud zich in de Sint Willibrordus kerk voelt. Want daar speel jij heb ik gelezen een belangrijke rol in, zo realiseerde je voor de jeugd een eigen plek en bracht je in corona tijd de kerkdienst via een live verbinding bij de mensen thuis.

Terug naar de fiets, want dat doe jij ook graag, niet alleen maar samen met iemand anders op de duo-fiets, een mooi initiatief wat je ook introduceerde bij de Zonnebloem. Daar deed je overigens veel meer zo organiseerde je tal van activiteiten naast je voorzitterschap. Iets waar zowel de deelnemers als vrijwilliger veel plezier aan hebben beleefd. Waar ook veel mensen plezier aan beleven is aan de Avond4Daagse, wat onder jouw toeziend oog in 2014 plaatsvond in 4 verschillende dorpskernen, het draaiboek van destijds wordt nog steeds gebruikt.

Het mogen duidelijk zijn, je werk wordt gezien en gewaardeerd en het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Gefeliciteerd! Een Koninklijke Onderscheiding wordt niet zomaar verleend. Het is een erkenning van zeer hoog niveau voor bijzondere persoonlijke verdiensten.

Speech Greet Meijers Verzorgend en internationaal zijn de eerste woorden die bij mij opkomen na het lezen van de aanbevelingsbrieven die zijn binnengekomen voor deze persoon. Bijzondere verhalen beschrijven haar tomeloze inzet en betrokkenheid bij al het werk wat zij doet. Van het bijstaan bij ziekenhuis bezoeken, tot het overleg met een hoogleraar voor de best medische

zorg en het onderhouden van contacten in het binnen- en buitenland. Niet voor niets noemen de vluchtelingen die zij onder haar vleugels neemt haar moeder of oma en ook als haar werk er al lang opzit blijft het contact.

Voordat ik verder ga, wil ik vragen of je even naar voren wil komen Greet Meijers? Daar sta je dan, het gaat nu even niet om een ander maar om jou. Wat misschien wel even wennen is, met alle zorgen voor, iets wat jij al je hele leven doet en wat voor jou vast vanzelfsprekend is.

Een roeping kunnen we het ook wel noemen, want naast je baan als verpleegkundige was er ook nog tijd om vluchtelingen, mantelzorgers en hulpbehoevende in het buitenland te helpen. Dat deed/doe je voor verschillende organisaties en is het niet je medische achtergrond die handig blijkt te zijn dan is het je woon/werkervaring in het buitenland, waardoor je ook internationaal makkelijk en snel contact legt zo ook bij het zendings- en ontwikkelingswerk voor de Kerk in Aktie Wereldwijd.

Het mogen duidelijk zijn, je werk wordt gezien en gewaardeerd en het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Gefeliciteerd! Een Koninklijke Onderscheiding wordt niet zomaar verleend. Het is een erkenning van zeer hoog niveau voor bijzondere persoonlijke verdiensten. Speech Matthijs Warnaar De persoon die ik zo naar voren mag roepen wordt in één van de brieven, ik heb dit niet zelf bedacht omschreven als de viool uit het orkest, hij zorgt niet alleen voor de sfeer maar kan mensen ook geruststellen wanneer ze gespannen zijn. De vergelijking is overigens heel passend voor het werk wat hij doet. Al denk ik dat zijn voorliefde meer bij het orgel ligt dan bij een viool, maar dat kunnen we hem straks zelf vragen. Met de muzikaliteit zal het in elk geval wel goed zitten, net als met de technische kennis die vaak van pas kwam, in de tijd van de opnames op cassettebandjes en de LUKAS-ontvangers.

Maar niet alleen de techniek gaat met de tijd mee dat doet Matthijs Warnaar zelf ook, kom je naar voren Matthijs? Dat wat ooit klein begon aan de wieg van de lokale omroep van Bodegraven-Reeuwijk, werd groter en groter en ondanks dat radio een deel van je leven is, stond je ook meteen op toen er plannen werden gemaakt naar een uitstapje richting

televisie. En als je niet in de studio te vinden bent als technicus, presentator, verslaggever, of cameraman, dan sta je met een verfroller in de hand het plafond te schilderen, 3 kleuren heb ik mij laten vertellen.

We kunnen wel concluderen dat je een hoop tijd in de studio door brengt, toch heb je de afgelopen jaren ook nog tijd en ruimte gevonden om op de komen voor huurders die zich slecht kunnen verdedigen en bij de opzet van kerkdiensten voor geestelijke gehandicapten op de Hooge Burch in Zwammerdam.

Het mogen duidelijk zijn, je werk wordt gezien en gewaardeerd en het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Gefeliciteerd! Een Koninklijke Onderscheiding wordt niet zomaar verleend. Het is een erkenning van zeer hoog niveau voor bijzondere persoonlijke verdiensten.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter