4 mei: herdenking voor en door Alphense jongeren

Op dit moment oefenen jongeren uit de gemeente Alphen aan den Rijn in Castellum hard voor hun unieke optreden op 4 mei a.s. Zij verdiepten zich onder leiding van theatermaker Irene Cournil in de geschiedenis van Alphen aan den Rijn ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en spraken met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling “De oorlog in mijn hoofd…”, die zij eenmalig op 4 mei spelen in Theater Castellum. Een aantal leerlingen van de Nieuwe Muziekschool Alphen verzorgt de muzikale omlijsting bij het stuk.

In de serre van het theater gingen de jongeren in gesprek met mevrouw Betty Braat over haar herinneringen als jong meisje in de oorlog. Ze hadden een koekblik vol vragen, die eerlijk door mevrouw Braat werden beantwoord. Het zorgde voor een indrukwekkend, intiem gesprek. De jonge toneelspelers waren onder de indruk van kwetsbaarheid en tegelijkertijd volop geïnspireerd om het verhaal door te geven. Want als iets duidelijk is, is dat deze verhalen verteld moeten blijven worden.

Annelies de Jeu, creatief producent Castellum: “Tijdens het bijwonen van de repetities is mij duidelijk geworden dat het maakproces minstens zo belangrijk is, als het uiteindelijke resultaat. Mooi om te zien hoe zoveel jongeren betrokken zijn bij deze productie. Het belooft een prachtige avond te worden.”

Theater is bij uitstek de plek om vragen en gedachten over de geschiedenis, oorlog en vrijheid levend, concreet en persoonlijk te maken en Theater Castellum biedt als Podium van de Stad letterlijk een podium voor deze bijzondere voorstelling. Technici van het theater helpen mee met licht en geluid en de hele week werkt en repeteert de groep in het theater.

De voorstelling ‘De oorlog in mijn hoofd…’ is eenmalig te zien op 4 mei 21:00 in Theater Castellum, aansluitend aan de herdenking in het Burgermeester Visserpark. Kaarten á € 5,00 zijn online te koop via theatercastellum.nl

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp